Naslovna Info Društvo I DALJE POTREBAN OPREZ: Ukinute mjere za suzbijanje širenja ptičijeg gripa

I DALJE POTREBAN OPREZ: Ukinute mjere za suzbijanje širenja ptičijeg gripa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS stavilo je van snage Rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti ptičijeg gripa, s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti na teritoriji grada Gradiška.

Postupajući po rješenju ministarstva, nadležni veterinarski inspektor je sproveo sve propisane mjere, a organizovani su i sastanci sa veterinarskim organizacijama grada Gradiška. Vlasnicima životinja podijeljeni su leci koji ukazuju na potrebu zatvaranja živine, s ciljem sprečavanja kontakta sa eventualno zaraženim pticama. Održani su sastanci sa lovačkim udruženjima zbog nadzora lovišta i praćenja zdravstvenog stanja ptica u lovištu. Privrednom subjektu „Gradiška tržnica“ zabranjen je promet trupova živine i jaja iz nekontrolisanog uzgoja – saopšteno je iz MPŠV.

S obzirom na to da je od potvrde slučaja prošlo 30 dana, da je u tom periodu vršen stalni nadzor zaraženog i ugroženog područja, kao i cijele teritorije grada Gradiška i da nije bilo novih slučajeva uginuća ili simptoma bolesti avijarne influence, odnosno ptičijeg gripa, a na osnovu procjene rizika bolesti, stekli su se uslovi za ukidanje mjera propisanih rješenjem ministarstva od 4. novembra ove godine.

U MPŠV podsjećaju da su 29. oktobra dobili prijavu sumnje na avijarnu influencu, odnosno ptičiji grip kod uginulog divljeg labuda, koji je pronađen u koritu rijeke Save. Nakon sprovedenih ispitivanja u nadležnim laboratorijama utvrđeno je prisustvo genoma virusa avijarne influece H5N1. U pitanju je visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima karakter zoonoze, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

– Zbog stalnih prijava ove bolesti u zemljama okruženju, posebno u Hrvatskoj, apelujemo na naše proizvođače da su i dalje na oprezu, odnosno da prate zdravstveno stanje živine i biosigurnosne i higijenske mjera na svojim imanjima drže na visokom nivou. Takođe, apelujemo na lovačka udruženja da vrše nadzor lovišta i prate zdravstveno stanje ptica u lovištu. Napominjemo naše građane da i dalje obavezno prijave svaki slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i da prijave povećana uginuća ili znakove bolesti kod živine i ptica na imanju nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru – poručuju iz MPŠV i dodaju da će nastaviti da redovano prate situaciju i preduzimaju sve neophodne mjere i korake, s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti životinja.

Izvor: Agencije