Naslovna Info Gradiška HUMANOST U GRADIŠCI: Vikendom dijele tople obroke i prehrambene pakete djeci i...

HUMANOST U GRADIŠCI: Vikendom dijele tople obroke i prehrambene pakete djeci i sirotinji

GRADIŠKA – Grupa volontera iz Obradovaca i Lipovače, prigradskih naselja Gradiške, svakog vikenda, počev od januara ove godine, dijeli tople obroke, prehrambene pakete te druge potrepštine siromašnima i djeci.

Na spisku je 70 staraca iz više naselja kojima je tuđa pomoć neophodna. Enes Duratović, inicijator ove humane akcije kaže da svake nedjelje pripremaju tople obroke za osobe s područja grada i obližnjih naselja, a paketima suve hrane snabdijevaju siromašne u udaljenim naseljima.

– Svi oni imaju nedjeljni ručak iz naše kuhinje, koju smo formirali u kući Sabihe i Gorana Seje. Oni su objekat u naselju Obradovac ustupili bez naknade, uz našu obavezu da podmirujemo troškove struje i komunalija. U početku, januara ove godine, hranom i drugim potrepštinama snabdijevali smo 30-ak osoba, a sada je njihov broj uduplan – rekao je Enes Duratović za Srpskainfo.

Enes Duratović

Volontersku grupu čine još Atifa Avdić, Armin Duvnjak, Adem Alagić, Senad Mujanović, Vehid Lelić, Ramiza Softić, Kemal Begović, Melita Muminović…

– Subotom okupljamo i ugošćujemo djecu iz našeg naselja, jer kod njih nastojimo razviti osjećaj humanosti, podstaći ih da pomažu drugima – kažu gradiški humanisti.

Vehid Lelić živi u Ključu, ali vikendom dolazi u Gradišku i pomaže pripremu hrane i dostavu.

– To mi je postala navika… Kada završim obaveze u Ključu, krećem u svoj rodni kraj; tu se srećem sa dobrim ljudima i nastojim pomoći usamljenim, bolesnim, ostarjelim sugrađanima. Njihova zahvalnost, osmijeh u nevolji, za mene je najveća nagrada – kazao nam je Lelić.

Mnogi Gradiščani koji žive u inostranstvu šalju novac i robu kako bi doprinijeli humanoj misiji.

– Osim hrane, za ugrožene nabavljamo ogrijevno drvo, sredstva za higijenu, lijekove, odjeću, obuću, ortopedska pomagala… Svakom od njih po nešto nedostaje, a samoća je zajednička nevolja. Našu ulogu mnogi su prepoznali i podržavaju nas, daju svoj prilog zavisno od mogućnosti. Neki ljudi su emotivno vezani za svoje selo ili ulicu i namjenski, uz naše posredovanje, šalju novac za pomoć bivšim komšijama – pojasnio nam je Enes Duratović.

On kaže da je nezahvalno bilo koga izdvajati, ali naglašava pomoć Kemala Begovića, koji obezbjeđuje hljeb i dostavlja siromašnima u Lipovači, Čatrnji, Dubravama, Čikulama, Tekiji, Liskovcu i još nekim naseljima. Volonteri iz Gradiške, među kojima je imam Armin Duvnjak, kažu da nemaju bilo kakvih predrasuda, naročito u nacionalnom smislu.

– U našoj kuhinji utočište, topli kutak, hranu i pomoć nalaze sugrađani svih nacionalnosti. Čak su jednom prilikom bili i migranti koje smo nahranili, pomogli koliko smo mogli jer smo ovdje takođe osjetili rat i nedaće koje on nosi. Zato migrante kao i druge, prema kojima sudbina nije darežljiva, nastojimo pomoći, olakšati, učiniti da se bar nedjeljom osjećaju dobro – rekao nam je Armin Duvnjak hvaleći solidarnost i dobrotu svojih komšija iz Obradovca i Lipovače.

Policija darovala djecu

Povodom novogodišnjih praznika pripadnici Policijske uprave Gradiška poklonili su paketiće djeci sa smetnjama u razvoju. Bojan Škorić, načelnik Policijske uprave Gradiška, kaže da su djeca sa velikim interesovanjem doživjela njihovu posjetu i obradovala se poklonima.

Dragoslav Šinik, predsjednik gradskog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenijm licima, pohvalio je posjetu policije rekavši da je druženje sa djecom bilo veoma sadržajno.