Naslovna Info Gradiška Humanost penzionisanog električara iz Gradiške: Otpremninu poklonio deci bez roditelja

Humanost penzionisanog električara iz Gradiške: Otpremninu poklonio deci bez roditelja

GRADIŠKA – Penzioner Borislav Balaban (62) poklonio je 400 KM 12-godišnjoj Nataši Ristić i njenom sedmogodišnjem bratu Pavlu čiji  roditelji su nedavno poginuli u saobraćajnoj nesreći.

Ovaj novac Balabanu su, prilikom ispraćaja u penziju darovale radne kolege iz sindikalne organizacije gradiške “Elektrodistribucije”, gde je nakon izbeglištva iz Drvara radio gotovo dve decenije. Planirali smo, kaže Zoran Ilić, predsednik Sindikata da Balabanu poklonimo bicikl ali se on toga odrekao.

-Umesto bicikla prihvatio je novac ali ne za sebe nego za decu bez roditelja. Shvatili smo to kao još jedan human gest ovog vrednog čoveka, našeg bivšeg kolege a od sada penzionera – kazao je Ilić našoj redakciji. Za Borislava Balabana kojem je tokom rata uništeno imanje u rodnom Drvaru a posle se u novoj sredini izborio sa bolešću i neimaštinom, humanost je stil života.

-Hvala mojim kolegama električarima i direktoru koji su me ljudski i lepo ispratili u penziju. Kolegijalnost nas je uvek krasila, dobro smo sarađivali i na to sam ponosan. Nisam imao nikakvih dilema kada su mi iz sindikalne kase odvojili 400 KM, gde ću taj novac usmeriti – ispričao je Balaban tokom posete malim Ristićima koji sada žive kod tetke Biljane i tetka Predraga Šokćevića u Staroj Topoli. Svi su se rasplakali ganuti njegovim gestom i pažnjom.

-Nataša i Pavle doživeli su letos veliku tragediju. Njihovi roditelji odnosno moj brat Mile i snaha Gordana, veoma mladi i vredni, poginuli su u Aleksandrovcu. Njihova kuća je zaključana a deca sada pohađaju školu u Novoj Topoli. Biljana je šesti a Pavle prvi razred – kazala nam je Biljana Šokčević koja sada ima sedmoro ukućana. Ipak, briga za dvoje malih Ristića za nju i njenu porodicu je na prvom mestu.

-Hvala Borislavu Balabanu čiji postupak nas je ohrabrio, vratio veru u ljude i humanost. Naravno, bilo je i drugih koji su se sažalili nad ovom decom i pokrenuli akciju za njih, uplatili novac ili doneli druge poklone – ispričala je Biljana Šokćević koja se, zajedno sa suprugom Predragom, takođe bez stalnog zaposlenja, bori da iškoluje kćerku Jovanu i sina Đorđa a brinu i o 90-godišnjoj baki Milici koja je sa njima u istom domaćinstvu.

Balabanov primer

Među gradiškim električarima ali i ostalim stanovnicima grada na Savi prepričava se humni gest Borislava Balabana. To je podstaklo i druge da slede njegov primer te je na inicijativu OŠ “Petar Koćić” otvoren i tekući račun broj 571-021-02000948-11 (Komercijalna banka) na ime Nataše Ristić.

Novčana pomoć

Mali Ristići mesečno primaju 90 KM od Centra za socijalni rad iz Gradiške te 160 KM očeve penzije. U njegovom preduzeću “Grafomark” u Laktašima takođe takođe novčano pomažu Natašu i Pavla.

Milan Pilipović EuroBlic