Naslovna Info Gradiška HUMANITARNO GUSLARSKO VEČE U GRADIŠCI

HUMANITARNO GUSLARSKO VEČE U GRADIŠCI

GRADIŠKA – Humanitarno guslarsko poetsko veče pod motom „Budimo ljudi“ održano je u Kulturnom centru Gradiška.

Riječ je o kulturnoj manifestaciji na kojoj je predstavljena poema i CD „ Stradanije jedinca Damjana“autora Mome Blagojevića , u izvođenju banjalučkog guslar Vase Draškovića. Ova izuzetno potresna životna sudbina malog Damjana i njegove porodice uz zvuke gusala duboko je dirnula sve prisutne.

-Uz Božiju pomoć i svoje emocije u ovoj poemi opisao sam stradalnički život mog sina Damjana, koji je bio dijete sa posebnim potrebama i preminuo u 14. godini života, sa ciljem da se ne zaboravi, da sve zdrave ljude opomenem da se u Boga uzdaju i da budu srećni što su živi i zdravi, da podignem moral kod onih koji imaju bolesne sužnje, ali i da probudim savjest kod onih koji odlučuju o bolesnoj djeci da daleko više moraju da vode računa o ovoj populaciji.

Nažalost taj dio stanovništva je na marginama zbivanja ,ali smatram da će se od večeras to promijeniti, rekao je Momo Blagojević. Pored autora, o poemi su govorili gradiški arhijerejski namjesnik Mirko Milisavić, te književnici Nebojša Ivaštanin i Rado Dimitrijević.

Guslar Vaso Drašković rekao je da se bez dvojbe odazvao ovoj hvale vrijednoj humanitarnoj večeri kako bi pomogao na svoj način. On ističe da su gusle dio srpskog identiteta, da su svremene i savremene, te da nikada neće otići u zaborav dok je srpskog naroda.

Humanitarno guslarskoj večeri prisustvovali su predstavnici političkog , kulturnog i vjerskog života gradiške ,te ostali brojni građani.

Sav novac od prodaje ulaznica i CD-ova kao i dobrovoljnih priloga namijenjen je djeci sa posebnim potrebama u Gradišci kao i za adaptaciju porodične kuće Blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla.