Naslovna Info Gradiška Humanisti položili ispit u Gradišci: Mićo Pećanac ponovo na nogama

Humanisti položili ispit u Gradišci: Mićo Pećanac ponovo na nogama

GRADIŠKA – Do skora nepokretan Mićo Pećanac (68) iz Laminaca kod Gradiške ponovo je stao na noge zahvaljujući pomoći komšija i pisanju “EuroBlica” o njegovim nedaćama.

gradiska04 pecanac konacno prohodao posle povrede i operacije

Inicijator akcije bio je Milovan Marković, ratni vojni invalid iz istog sela. On je u kolicima, zajedno sa suprugom Sanjom, dopremao hranu i lekove za Miću Pećanca koji je posle povreda u saobraćajnoj nezgodi postao nepokretan. Dva meseca boravio je u zapuštenoj kući, usamljen i bespomoćan sve dok ga nismo posetili i napisali reportažu. Mićin život do tada je najviše zavisio od Markovića koji je letos pozvao našu redakciju.

-Posle vašeg pisanja u novinama, krenulo je sve u moju korist. Radnici Centra za socijalni rad iz Gradiške su me nakon toga smestili u bolnicu. Operisao me doktor Rajko Dodik a ispostavilo se da sam imao slomljen kuk. Posle rehabilitacije zbrinuli su me u Starački dom ali planiram uskoro kući. Zdrav sam i sposoban za samostalan život – kazao nam je Mićo Pećanac. On nas je dočekao i ispratio na nogama, pokretan i srećan. Kaže da je sada započeo novi život i da nije verovao u ovakav ishod.

-Dotaknuo sam dno života, bio na granici smrti, bez bilo kakve nade u oporavak. Mnogo puta sam se tako, usamljen u memli i čamotinji, preispitivao, pokušavao dokučiti novu šansu. Zahvaljujući Milovanu Markoviću, njegovoj supruzi Sanji, redakciji „EuroBlica“, potom socijalnim radnicima i lekarima, prvi put osetio sam blagodeti sreće i života – ispričao nam je Pećanac. Rajko Dodik, hirurg u Opštoj bolnici Gradiška, koji ga je operisao, kaže da je zdravstveno stanje Miće Pećanca dobro a kontrole ukazuju da se on u potpunosti oporavio.

-To je bio krajnje zapušten pacijent, polomljenog kuka, dva meseca bez medicinske pomoći i tretmana, ostavljen… Klinička slika nije mu davala naročite šanse ali smo bili uporni i odlučni da pomognemo. Drago mi je što su se moja predviđanja obistinila – rekao je Dodik našoj redakciji. Suzana Šormaz, direktorica Centra za socijalni rad u Gradiški je, nakon naše reportaže o teškom životu Miće Pećanca, efikasno reagovala. Socijalni radnici su ovog 68-godišnjaka, bivšeg krojača, smestili u Bolnicu i obezbedili njegove ostale potrebe.

-Mićo je sada u Staračkom domu o trošku naše ustanove. Tu će ostati sve dok bude zahtevala njegova zdravstvena situacija. Zadovoljni smo jer se ispostavilo da je spašen ljudski život a Mićo Pećanac na dobrom putu da se vrati sasvim normalnom životu, da krene od početka – izjavila je Suzana Šormaz.

Film “Špaga”

Dokumentarni film “Špaga” koji svedoči o teškom životu Miće Pećanca ovim je dobio nastavak. Upravo je filmska priča dodatno naglasila njegovu životnu dramu i doprinela srećnom epilogu.

Euro Blic Milan Pilipović