Naslovna Info Hrvatska odlučuje šalje li građane BiH i Srbije u izolaciju

Hrvatska odlučuje šalje li građane BiH i Srbije u izolaciju

Nacionalni štab u Hrvatskoj ide ka uvođenju obavezne samoizolacije za lica koja dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja će se ograničiti na stotinu osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima.

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, kako nezvanično piše Јutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Mjere bi se trebale uvoditi postepeno, a ne “preko koljena”, kažu sagovornici Јutarnjeg lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 časa je 53, što u Štabu smatraju relativno dobrim brojem, a zavisno od toga donosiće se mjere.

Kako zagrebački list saznaje, najkasnije u četvrtak javnost b trebalo da bude obavještena u vezi sa ponovnim uvođenjem 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

List takođe ima saznanja da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

Јutarnji podsjeća da Hrvatska više nema nijednu županiju bez zaraženih virusom korona, a trenutno su bolesne 934 osobe.

Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturske zabave.

Pomenuti list ističe da je epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 časa u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je takođe jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih.

Zbog takvih podataka mnoge evropske zemlje još prije sedam dana su građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihovu teritoriju moraju u 14-dnevnu izolaciju.

Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata.

Austrija je nedavno za državljane Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantin pri ulasku na svoju teritoriju.