Naslovna Info Hrvatska još traži novac za most

Hrvatska još traži novac za most

GRADIŠKA – Republika Srpska je u potpunosti spremna za početak izgradnje mosta preko rijeke Save kojim bi auto-put Gradiška – Banjaluka bio povezan sa panevropskim koridorom, tj. auto-putem Beograd – Zagreb. Početak izgradnje do sada je kočila hrvatska strana, jer nije obezbijedila sredstva, iz kojih bi projekat bio finansiran.

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Zagreba, poslije sastanaka na relaciji Vlada Hrvatske – Savet ministra BiH, izgradnja mosta mogla bi da počne tokom naredne godine, što znači da bi do kraja 2016. trebalo da se sprovede tenderska procedura i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, kaže za „Novosti“ Dušan Topić direktor „Autoputeva RS“. “Osnovni razlog za odugovlačenje početka radova jeste činjenica da Hrvatska nije obezbijedila novac kojim bi finansirala izgradnju mosta. Hrvatska strana, osim za pola mosta, treba da obezbijedi i novac za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani, u dužini od oko 9,5 kilometara. Zvanični Zagreb do sada je poručivao da će projekat biti finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije, čim Hrvatska postane punopravni član EU. To se i dogodilo 1. jula 2013. godine, a do sada od mosta ništa. Čekamo njihov sledeći korak” pojašnjava Topić.

On kaže da je Srpska prošlog ljeta dobila grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona evra od Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

“24 miliona evra je procjenjena vrijednost mosta – Most Gradiška time je postao evropski projekat i sigurni smo da će Evropska komisija, sa svoje strane, „natjerati“ Hrvatsku da se što prije izjasni o načinu finansiranja projekta, a samim tim i o početku realizacije . Novac za izgradnju obezbjeđen je od naknada za korišćenje GSM licenci, urađene su sve neophodne studije i dopune studijske dokumentacije, potpisani preostali protokoli i sporazumi sa svim nadležnim strukturama. Čeka se samo odluka Hrvatske za pokretanje tenderske procedure, kako bi projekat u potpunosti bio realizovan”kaže Topić i dodaje da je prekogranična studija o mostu sa zajedničkim podkonsultantima završena još u januaru ove godine, ali od tada nije bilo nikakvih aktivnosti, niti informacija.

Večernje novosti