Naslovna Specijal PR-Marketing ‘Horeca RS’: Saopštenje za javnost

‘Horeca RS’: Saopštenje za javnost

S obzirom na najavljeno zatvaranje škola i skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata pozivamo građane Republike Srpske da budu odgovorni i da postuju sve mjere, jer je to nacin da djeca ostanu u školama, a radnici u ugostiteljstvu i drugim djelatnostima na svojim radnim mjestima.
Moramo misliti i na zdravstvene radnike, ni oni ne treba da trpe posljedice bilo čije neozbiljnosti i neodgovornosti. Nije vrijeme za proslave i slavlja, vrijeme je za ozbiljnost i provođenje predloženih mjera. Ne smijemo dozvoliti da se ovdje dese slike kao u drugim zemljama gdje građani čekaju ispred bolnica, a vlasti ponovo uvode policijski sat. Budimo odgovorni prema sebi i svojoj okolini jer ne može vlast i zdravstvo ispraviti sve naše neodgovornosti.
Analizom stanja sprovođenja mjera zaštite od širenja virusa u oblasti ugostiteljstva zaključili smo da ugostiteljski sektor u preko 95% ispunjava propisane uslove i danas predstavlja veoma mali rizik za prenos virusa. Sprovođenjem mjera Instituta i jakim kontrolama inspekcijskih organa, naročito u poslednjih par dana, utvrđeno je da se ugostitelji pridržavaju mjera i da je stanje sve bolje i bolje.Uvođenjem nove zakonske odredbe kojom inspektori imaju pravo zatvoriti objekat koji krši propisane mjere, uvedena je potpuna kontrola poštovanja epidemioloških mjera.
Primjetno je znatno odgovornije ponašanje svih građana, a primjetan je i značajan pad prometa u ugostiteljskim objektima.

Donošenje bilo kakvih dodatnih ograničenja u vidu skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata ne bi dovelo do poboljšanja epidemiološke situacije, naprotiv, dovelo bi do još većeg okupljanja u privatnim objektima za koje su institucije već utvrdile da su glavni izvor zaraze.
Ekonomske posljedice, donošenjem novih ograničavajućih mjera, bile bi katastrofalne. Ovaj sektor već je na koljenima i svaka nova mjera je ravna zatvaranju radnih mjesta. Mišljenja smo da pravilnim pristupom ovom problemu možemo biti dio rešenja. Pozivamo Vladu da da još jednom sagleda posljedice već donešenih mjera, uz značajno usmjeravanje pažnje prema odgovornosti građana i sprečavanja bilo kakvih okupljanja pa i privatnih proslava.
Situacija je takva da se svi zajedno moramo naučiti živjeti sa virusom, jer ćemo u suprotnom ekonomski potpuno propasti.
Udruženje HoReCa RS izražava spremnost da kroz dijalog i zajedničke napore sa vlastima i građanima učini sve da zaštitimo zdravlje građana i spasimo radna mjesta.