Naslovna Info HAOS NA GRANICI U GRADIŠCI: Čija je muka veća, putnika namernika ili...

HAOS NA GRANICI U GRADIŠCI: Čija je muka veća, putnika namernika ili stanovnika ovog grada

Velike gužve na graničnom prelazu u Gradišci muče i putnike namernike i stanovništvo ovog grada.

Granični prelaz Gradiška

Foto: Tatjana Čalić/Buka.com / screenshotGranični prelaz Gradiška

Nedelja je, deset sati ujutro i već je kolona automobila i kamiona blokirala uži centar Gradiške. Vozači nervozni, trube ili izlaze iz vozila i gledaju u pravcu granice. Nakon pola sata, kolona se jedva pomerila, a temperatura porasla kao i nervoza vozača, piše Buka

 Ovo je već godinama uobičajena slika Gradiške, u letnjim mesecima, u vreme godišnjih odmora.

Pakleno vruće, satima u koloni

Eldin kaže da već sat vremena stoji u koloni i čeka ulazak u Hrvatsku. Sa porodicom je pošao na more.

– Pakleno je vruće od samog jutra, deca su nervozna, a i ja sa njima. Da imamo nekoliko traka, ne bi bila ovolika kolona, ovo nema nigde u svetu – kaže Eldin, piše Buka

U razgovor se uključuje i meštanin Gradiške Darko Radonjić, koji granicu sa Hrvatskom prelazi na biciklu. Ide u mesto Okučane, koje se nalazi 10-ak kilometara od granice.

– Granični prelaz koji se nalazi u samom gradu jedan je od velikih infrastrukturnih problema našeg grada – navodi Radonjić.

Kolike probleme donosi carinski terminal i granični prelaz u centru grada, možda najbolje znaju vozači kamiona. Pričaju nam da često na prelazak granice čekaju i po dva i više dana. Nedelja je najgora, ako ne stignu do podne, šanse da će taj dan preći granicu su nikakve.

 

Problem je i carinski terminal. Ulazak kamiona na terminal se plaća 42 KM, ali i nakon plaćanja zbog velikih gužvi, satima ne uspevaju doći na red, pa kamione parkiraju po okolnim ulicama, zbog čega im neretko vozilo bude blokirano stavljanjem kandže. Taksa za prelazak  kamiona preko granice iznosi10 KM.

– Ovo se ne može nazvati životom. Ovoliko čekanje je besmisleno. Mi po dva dana, nekada i duže živimo u kabini – vozači.

Problem rešava novi most na Savi

Izgradnja novog graničnog prelaza kod Gradiške već je punih sedam meseci blokirana. Mašine i mehanizacija su povučene još krajem prošle godine, kada je završena prva faza – kompletna niskogradnja, postavljanje hidro i elektro instalacija, te izgradnja temelja i nadstrešnice. Izgradnji druge faze, za koju će Uprava za indirektno oporezivanje izdvojiti oko 15 miliona KM, još je daleko od početka.

Ipak, i kada bude izgrađen novi prelaz sa carinskim terminalom, vozači će ulaziti u BiH preko mosta u centru grada.  Problem će biti u potpunosti  biti rešen izgradnjom mosta na Savi.

Trenutno je situacija takva da Evropska unija zahteva konačan dogovor o izgradnji mosta između bh. strane i Hrvatske i njegovu realizaciju ili će u protivnom  BiH, odnosno RS izgubiti 6,8 miliona evra granta EU.

2016-07-31-6724

Naime u Ministarstva transporta i komunikacija BiH tvrde da je gubitak novca sasvim izvestan ukoliko tender za izbor izvođača radova ne bude bio raspisan do kraja ove godine.

Igor Crnadak,  ministar inostranih poslova BiH,  naglašava da je Hrvatska trenutno pred izborima i da nije realno očekivati da će se pitanje početka gradnje mosta u Gradišci rešiti u narednih mesec i po dana.

Buka