Naslovna Info Granična policija BiH: Švercuju kornjače i zamrznute ptice

Granična policija BiH: Švercuju kornjače i zamrznute ptice

BANJALUKA, SARAJEVO – Puške, pištolji te bombe, tek su dio arsenala oružja iz podužeg spiska stvari koje je lani zaplijenila Granična policija BiH, a višegodišnja iskustva pokazuju da se građani usude švercovati doslovno sve, uključujući čak i otrove, ali i kornjače, te zamrznute ptice.

Ipak, iako se graničari i carinici tokom kontrola nagledaju svačega, među oduzetom robom uglavnom se ne nalaze tako neobični artikli, već upravo oni koji se lako unovče, poput duvanskih i tehničkih proizvoda.

Krijumčarenje je, sudeći po informacijama za devet mjeseci prošle godine, poprilično učestala pojava, o čemu svjedoči i podatak da su u tom periodu pripadnici Granične policije BiH oduzeli čak 165.292 tehnička proizvoda.

“GP BiH privremeno je oduzela i 18.018 kutija cigareta, oko 716 kilograma rezanog duhana, 10 komada krupne i 71 komad sitne stoke, kao i 14.534 tekstilna proizvoda, te 15 litara alkohola”, navela je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

To, međutim, nije sve, jer je od januara do septembra zaplijenjen i veliki broj ubojitih sprava. Preciznije, oduzeto je pet pušaka, devet pištolja, 14 komada hladnog oružja, dvije bombe, te više od 650 metaka.

Ali graničari su, po svemu sudeći, bili i više nego iznenađeni tokom proteklih godina vidjevši šta su sve građani spremni da pokušaju prošvercovati.

“Policijski službenici Jedinice Granične policije Doljani su krajem marta 2014. godine na Graničnom prelazu za pogranični promet Unka, na izlazu iz BiH, u prtljažniku opela, registarskih oznaka Hrvatske, otkrili četiri kutije sa 640 barskih kornjača”, ističu iz GP BiH.

Slično su iskustvo, ali u septembru 2013. godine, imali pripadnici Jedinice Granične policije Gradiška, koji su spriječili krijumčarenje 400 zamrznutih ptica različitih vrsta, a koje su otkrivene u FIAT-u italijanskih registarskih oznaka.

“Otkrivene ptice pokušao je u Italiju prokrijumčariti državljanin te zemlje, koji je izjavio da su ulovljene na teritoriji BiH”, navode iz GP BiH.

Svakako jedan od najneobičnijih slučajeva dogodio se u martu 2014. godine, kada su pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije Istok Višegrad, u graničnom pojasu na području opštine Zvornik, spriječili krijumčarenje 65 litara herbicida furadan, koji spada u prvu grupu otrova.

Pored graničara, s nesvakidašnjim pokušajima krijumčarenja susreću se i carinici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pa je bilo i krijumčara koji su namjeravali da viagru prošvercuju skrivajući je u dječje torbe, jer su vjerovatno mislili da tako neće biti otkriveni.

“Među oduzetom robom su cigarete, kozmetika poput parfema, mobilni telefoni i oprema za njih i slično”, navodi Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Predmet šverca su, kako nam je potvrdio, nerijetko i stimulansi poput viagre i kamagre, kao i satovi, a lani je zabilježen i pokušaj neprijavljenog unosa skupocjenog roleksa, teškog ni manje ni više nego 15.000 maraka.

Nezavisne novine