Naslovna Info Gradiška Gradski park i fontana na METI VANDALA u Gradiški

Gradski park i fontana na METI VANDALA u Gradiški

GRADIŠKA – Gradski park pored Save, sastajalište svih generacija u Gradiški, u čije uređenje je uloženo mnogo truda i novca, često je na meti lokalnih vandala.

U fontanu, po kojoj je prepoznatljiv ovaj dio grada, više puta ubačen je šampon, što je uzrokovalo veliku količinu pjene.

– Zbog neodgovornih pojedinaca, neophodno je ispustiti svu vodu, temeljito oprati fontanu i ponovo je staviti u funkciju. To zahtijeva mnogo posla i troškove. Takođe, saksije sa cvijećem koje krase savsku obalu su više puta oskrnavljene, cvijeće i mlada stabla lipe počupani, polomljeni ili pokradeni. Tokom noći, šetalište kojim se oduvijek Gradiška ponosi, osviće sa mnogo pivskih i drugih flaša, kao i stakla – požalilo nam se nekoliko mještana, koji nastoje zaštititi gradske zelene površine, naročito park pored Save.

Tu je više spomenika koji podsjećaju na istoriju gradiškog kraja, igrališta za djecu, te mnogo rijetkih vrsta i starih stabala te drugih biljaka. Nedavno je izgarđena i spomen-česma posvećena Diani Budisavljević, koja je u Drugom svjetskom ratu spasila iz logora NDH više hiljada kozaračke djece.

Dio gradskog parka čine i znameniti objekti, među kojima je vijećnica iz doba Austrije, hotel „Kajzer“, Sokolski dom, bivša carinarnica, a sada Lovački dom… Svi ovi objekti su često išarani, fasade oštećene, a prozori polupani.