Naslovna Info Gradiška Gradonačelnik darovao prvorođenu bebu u Gradišci

Gradonačelnik darovao prvorođenu bebu u Gradišci

GRADOŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić darovao je juče majku prvorođene bebu u 2020. godini u porodilištu gradiške Bolnice, Dušanu Skenderija iz Laktaša koja je juče 2. januara u 18 časova i 25 minuta na svijet donijela zdravog dječaka Mitra.

„Željeli bi da imamo što veći broj novorođenčadi na prostoru grada Gradiške i Republike Srpske, to je interes našeg opstanka na ovom prostoru“, rekao je Adžić i dodao da Gradska uprava u okviru svojih mogućnosti pomaže pronatalitetnu politiku.

On je naveo da je za pronatalitetnu politiku u 2020. godini izdvojeno 80 000 KM, da poklon  za svako novorođenče iznosi 200 KM i da su planirane i druge aktivnosti poput Konferencije beba, pomoći za vantjelesnu oplodnju, podrška porodicama sa četvoro i više djece s ciljem povećanja broja djece.

Gradonačelnik je porodilji Skenderija uručio čestitku u iznosu od 1 000 KM.

Mlada majka Dušana koja je na svijet prirodnim putem donijela dječaka Mitra teškog 3,75 kilograma, dugačkog 53 centimetra kaže da se dobro osjeća.

„Ovo mi je prva beba, osjećam se prelijepo, sve je prošlo kako treba“, rekla je dvadesetrogodišnja Skenderija i istakla da planira još djece.

Načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva u gradiškoj Bolnici, doktor Dejan Gvozden rekao je da je u Gradišci u 2019. godini rođeno 577 beba, a u 2018. godini bila su 584 poroda.

„Možemo reći da je broj poroda na istom nivou s tim da u protekle dvije godine ipak postoji tendencija porasta poroda“, naveo je Gvozden i dodao da osim porodilja iz Gradiške u Gradišku dolaze i trudnice iz Kozarske Dubice, Srpca, a u posljednje vrijeme je sve veći broj trudnica iz Laktaša, Prnjavora i manji broj iz Kostajnice, Prijedora i Novog Grada.

U 2020. godini u Gradišci su do sada rođene tri bebe, a kako kažu u porodilištu januar i februar su mjeseci kad se najviše u toku godine rodi djece.