Naslovna Info Gradiška Gradonačelnik Adžić obišao radove na izgradnji trga posvećenog porodici Čubrilović

Gradonačelnik Adžić obišao radove na izgradnji trga posvećenog porodici Čubrilović

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić obišao je danas građevinske radove na izgradnji prve faze budućeg trga u centru grada koji će biti posvećen čuvenoj gradiškoj porodici Čubrilović.

Adžić je rekao da je porodica Čubrilović jedna od najznačajnijih porodica u srpskoj istoriji i da se uređenjem trga Gradišci nastoji vratiti stari sjaj jer je Gradiška u periodu između dva svjetska rata imala pet gradskih trgova i nosila naziv „Mali Beograd“.

„Trenutno nemamo nijedan trg i Gradska uprava je donijela odluku da se zajedno sa projektantskim kućama i izvođačima koji su prošli na tenderu započne jedan od trgova na prostoru grada Gradiška“, rekao je Adžić i dodao da su u protekle dvije i po godine ulagali u infrastrukturu u ruralnom dijelu kako bi ljudi ostali da žive na tom području i da su svjesni da moraju posvetiti pažnju i gradskom području.

On je istakao da je Gradska uprava izradila niz projektnih rješenja i osam projekata kružnih tokova s ciljem strateškog i sistemskog razvoja na području grada.

„Ovih dana započeli smo i smart siti studiju urbane mobilnosti. Sa Fakultetom saobraćajnih nauka iz Beograda u okviru Tehničkog fakulteta Novi Sad radi se studija razvoja saobraćajnica u gradskom i prigradskom prostoru i želimo da izradimo strateški dokument za izradu regulacionih planova na području grada Gradiške“, rekao je Adžić.

On je naveo da Gradiška ima problem sa parkinzima, zelenim površinama, šetalištima, trootarima, biciklističkim stazama i da je važno da se napravi strategija razvoja urbane mobilnosti koju bi koristili u okviru godišnjih akcionih planova, kako bi Gradiška postala srednjoevropski grad prepoznatljiv u čitavom regionu.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović, rekao je da je izgradnja trga oživljavanje sjećanja na najznamenitiju porodicu Gradiške koja je ostavila veliki trag,

„Na ovaj način želimo da se odužimo i vratimo doprinos. Projekat takođe obuhvata i monografiju i izložbu gdje će prvi put biti prezentovana originalna dokumenta porodice Čubrilović, kao i rad na dokumentarno-igranom filmu koji će na atraktivniji način opisati značaj ove i drugih građanskih porodica Gradiške: Subotića, Malića“, naveo je Vujinović.

On je rekao da buduću statuu Veljka Čubrilovića radi snaja unuke Veljka Čubrilovića, Vida Stanisavac Vujčić koja je doktor vajarstva.

Prema njegovim riječima statua je u pripremi i biće postavljena tek sljedeće godine, a u junu se može očekivati završetak čitavog projekta.

Finansijska vrijednost prve faze projekta je 158  000 KM. Predviđeno je da radovi budu gotovi u roku od 60 dana. Budući trg posvećen porodici Čubrilović radi se u centru grada, kod takozvane Crvene zgrade u čijoj se blizini nekad nalazila kuća ove porodice.