Naslovna Info Gradiška Gradonačelnik Adžić: Gradiška ima veoma dobro organizovana komunalna preduzeća

Gradonačelnik Adžić: Gradiška ima veoma dobro organizovana komunalna preduzeća

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ocijenio je danas da su gradska komunalna preduzeća, o čijem radu u prošloj godini je raspravljano na sjednici Skupštine grada, veoma dobro organizovana i da izvršavaju svoju zadatu funkciju.

Gradonačelnik  je istakao da poslovni razultati gradiškog „Vodovoda“ pokazuju da je to jedno od najuređenijih komunalnih preduzeća u regionu, te da je dokaz te tvrdnje i pozicija ovog predzeća na rang listama međunarodnih projekata kao što su projekti UNDP-a, Evropska komisije i MEG projekata, koji ima za cilj jačanje ekonomske samostalnosti komunalnih preduzeća.

„Dobijanje bespovratnog međunarodnog granta od 29 miliona maraka za rekonstrukciju i dogradnju kanalizacione infrastrukture dovoljno govori o rezultatima rada menadžmenta „Vodovoda“ Gradiška“, dodao je Adžić.

On je rekao da je, zahvaljujući agilnosti komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“,  vidljivo da je područje grada i cijele Gradiške sve uređenije.

„Ovom preduzeću su pridodate i određene djelatnosti, kao što su uređenje putnih komunikacija u  ruralnim sredinama i obilježavanje saobraćajne signalizacije. Trebamo biti zadovoljni njihovim radom, ali smo i svjesni da uvijek može bolje“, dodao je Adžić.

On je naglasio da postoji problem u radu komunalnog predzeća „Toplana“ Gradiška, jer je u mandatu prethodne vlasti potpisan ugovor o koncesiji u ustupanju svih osnovnih sradstava ovog preduzeća na preiod od 15 godina preduzaću IEE Banjaluka.

„Grijanje jeste kvalitetno, ali je problem što se pojedine stavke iz ugovora ne izvršavaju, kao što je obaveza preduzeća IEE da širi mrežu i povećava broj korisnika. To se nije desilo i moraćemo ozbiljno da porazgovaramo sa ovim preduzećem u kom pravcu će se ugovor dalje relizovati, jer ne možemo dozvoliti da se broj korisnika daljinskog grijanja smanjuje i tako povećava broj manjih kotlovnica i dodatno zagađuje okolina“, zaključio je Adžić.

Osim izvještaja o radu komunalnih preduzeća, odbornici gradskog prlamenta usvojili su i Izvještaj o radu Razvojne agencije Gradiška „RAGA“.

„Napravili smo značajne iskorake i dobili pohvale od UNDP-a i Evropske komisije, koji tvrde da je „RAGA“ jedna od najboljih razvojnih agencija na području BIH. U projektima prekogranične saradnje, gdje učestvuje oko 50 razvojnih agencija iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, za Gradišku je odobreno oko 10 odsto projekata, što dovoljno govori o radu naše razvojene agencije. Mala i srednja preduzeća iz Gradiške uvidjela su značaj ove agencije, koja je za ta preduzeća pisala projekte i  uspjela da im obezbijedi značajana sredstva za razvoj i zapošljavanje novih radnika“, istakao je Adžić.

Komenatrišući tvrdnje opozicije, da komunalna preduzeća neosnovano povećavaju broj zaposlenih, Adžić je rekao da opzicija nema konstruktivne prijedloge, navodeći da je u „Vodovodu“ sada četiri radnika manje nego kada je aktuelna vlast 2016. godine preuzela rukovođenje ovim preduzećem.

Na 33. redovnoj sjednici Skupštine grada Gradiška usvojeni su i izvještaji o poslovanju javnih preduzeća Sportski centar „ Servicijum“ i „Radio Gradiška“, te razmatrana Informacija o poslovanju „DEP-OT“ Banjaluka za 2019. godinu.

Odbornici su usvojili informacije o stanju u privredi, poljoprivredi, šumarstvu i lovstvu, organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite za 2019. godinu te stanju objekata i mjerama zaštite od poplava na području grada Gradiška.

Usvojene su i informacije o stanju u oblastima kulture, sporta, informativne djelatnosti, statusu i položaju nacionalnih manjina i stambenoj oblasti na području grada za prošlu godinu.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su Programa rada Javne predškolske ustanove „Lepa Radić“ za radnu 2020/2021. godinu, sa Odlukom o davanju saglasnosti za povećanje broja djece u vaspitnim grupama.

Usvojene su odluke o osnivanju Profesionalne vatrogasne  spasilačke jedinice grada Gradiška, o dopuni Odluke o osnivanju „Turističke organizacije grada Gradiška“, o izmjeni i dopunama Odluke o komunalnom redu te određene odluke iz oblasti prostornog planiranja i imovinsko-pravnih odnosa.

Za načelnika Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte grada Gradiška imenovana je Danijela Miletić koja je na prethodnoj sjednici bila imenovana za vršioca dužnosti načelnika ovog odjeljenja.