Naslovna Info Gradiška Gradonačelnik Adžić: 2019. godinu obilježile brojne investicije, kapitalni projekti i finansijska stabilnost

Gradonačelnik Adžić: 2019. godinu obilježile brojne investicije, kapitalni projekti i finansijska stabilnost

GRADIŠKA – Odbornici Skupštine grada Gradiška na današnjoj tridesetdrugoj sjednici, usvojili su Izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave grada Gradiška za 2019.godinu, sa Izvještajem o realizaciji Godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja grada Gradiška 2019-2027.godine, za 2019. i Izvještajem o realizaciji Plana kapitalnih investicija grada Gradiška za period 2019-2023.godina, za 2019.godinu, kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta grada Gradiška za 2019.godinu.

Pratite uživo sjednicu na linku Radio Gradiška.

Gradonačelnik grada Gradiška, Zoran Adžić istakao je da je Strategija razvoja za 2019.godinu realizovana u 96 odstotnom iznosu, investiranje kapitalnih projekata koji su planirani u iznosu od 12 miliona KM, ostvareno je u iznosu od 106 odsto i naglasio da je sve to postignuto zahvaljujući velikom zalaganju gradske uprave.

-U 2019.godini u odnosu na 2016.godinu imamo za 9 miliona KM više direktih budžetskih prihoda za ono što je pod ingerencijom lokalne samouprave. Povećali smo građevinsku aktivnost na prostoru Gradiške, finansijsku disciplinu, naplatu komualnih naknada, svih obaveza koje prema lokalnoj upravi imaju građani i privrednici – rekao je Adžić i dodao da je gradska uprava pokazala da je  odgovorna lokalna samouprava prema građanima i privrednicima i da su sve ono što su zacrtali u budžetu i relizovali na terenu.

Govoreći o kapitalnim i strateškim investicijama, Adžić je istakao da su nastavljeni radovi na završetku sportske dvorane gdje je u toku prošle godine uloženo oko 4 miliona KM od čega su 2 miliona KM grant sredstva Vlade Republike Srpske i dodao da je rekonstrukcija Doma kulture u Novoj Topoli, u koju je uloženo oko 1 350 000 KM privedena kraju.

-Započeli smo izgradnju vrtića i kancelarija za potrebe najveće mjesne zajednice na prostoru grada Gradiška, gdje smo potpisali ugovor od 1 850 000 KM od čega grant Vlade Srbije iznosi milion, a sredstva iz budžeta Grada 850 000 KM, a pri kraju je i rekonstrukcija Doma kulture u Vrbaškoj u koju je iz budžeta Grada izdvojeno 330 000KM – istakao je Adžić i naglasio da je završena prva faza izgradnje univerzalnog objekta za potrebe građana MZ Kruškik u čiju izgradnju je do sada uloženo 128 000KM.

Adžić je istakao da su u prošloj godini značajna sredstva uložena i  domove u drugim  mjesnim zajednicama, u rekonstrukciju i izgradnju gradskih ulica i ruralnih puteva i u održavanje i nasipanje makadamskih puteva.

-Trudili smo se da ispoštujemo socijalnu i ekonomsku komponentu budžeta i u prošloj godini smo za socijalna davanja izdvojili oko 4 miliona KM, što iznosi oko 14 odsto budžeta, a značajna sredstva uložena su u oblast školstva – rekao je Adžić i dodao da je Grad Gradiška naslijedio kreditne obaveze iz perioda 2012-2016.goodina u iznosu od 3 700 000KM, ali da je budžet bio funkcionalan i davanja iz budžeta bila redovna prema svih korisnicima.

-U 2019.godini Gradiška se otvorila prema EU fondovima, dobili smo grant sredstva u iznosu od 1 700 000 KM od Češke razvojne agencije za izgradnju vodovoda u MZ Gašnica i Orahova, grant sredstva UNDP-a za izgradnju oborinske kanalizacije u Agro-industrijskoj zoni u iznosu od milion KM,  kao i grant sredstva od 500 000 KM za rekonstrukciju vodotornju u koju je uloženo oko 2 miliona KM – naglasio je gradonačelnik Adžić i dodao da je Gradiška putem KFW banke i Švicarskog sekreterijata za ekonomski razvoj dobila grant u inosu od 14,5 miliona eura za dogradnju primarnog kanalizacionog sistema, izgradnju sekundarne kanalizacione mreže i izgradnju glavnog gradskog prečistača.

Adžić je podsjetio da je Razvojna agencija grada Gradiška obezbjedila četiri  projekta ukupne vrijednosti oko 3 miliona KM koja će biti uložena u daljnji razvoj Gradiške.

-Gradiška je u 2019.godini dobila status grada što je pozitivno uticalo na sve daljnje projekte i investicije – naglasio je Adžić i dodao da je Gradiška kod Međunarodne zajednice prepoznata kao lokalna uprava i administracija koja želi promjene i koja se ne boji promjena.

-Gradiška  je u 2019.godini bila veliko gradilište ne samo u Republici Srspkoj nego i u regionu – istakao je Adžić. Na dnevnom redu današnje tridesetdruge redovne sjednice Skupštine grada Gradiška je 45 tačaka.