Naslovna Info Gradiška GRADIŠKI ODBORNICI TRAŽE POMOĆ MUP-a RS

GRADIŠKI ODBORNICI TRAŽE POMOĆ MUP-a RS

Gradiška – Odbornici Skupštine opštine Gradiška, njih 17 koji čine novu skupštinsku većinu, usvojili su danas zaključak, prema kojem od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske traže da preduzmu sve mjere da bi primopredaja dužnosti predsjednika lokalnog palamenta bila izvršena na civilizovan način.

Na današnjoj vanrednoj sjednici parlamenta, koju je sazvao Uroš Grahovac, koga je nova skupštinska većina izabrala za predsjednika parlamenta na zasjedanju održanom 23. februara, jednoglasno je usvojena informacija o nemogućnosti preuzimanja dužnosti predsjednika Skupštine, skupštinskog pečata, dokumentacije i prostorija.

Grahovac je na konferenciji za novinare rekao da ne prihvata navode načelnika opštine Zorana Latinovića da se “pajserom pokušava uvesti demokratija”, s obzirom da je, kako kaže, u kancelariju predsjednika Skupštine opštine ušao normalno i naložio promjenu brave.

“Isti taj načelnik i smijenjeni predsjednik Skupštine Radislav Dončić, promijenili su brave na nekoliko kancelarija da bi nas onemogućili da 23. februara održimo vanrednu sjednicu”, naveo je Grahovac.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović apelovao je na sve aktere političkih deševanja u Gradišci da pronađu način za rješavanje krize u lokalnom parlamentu.

Latinović je rekao da priznaje legalnost svih odbornika Skupštine opštine i da je stvar političkih subjekata kako će izgledati skupštinska većina.

On je dodao da neće prisustvovati nijednoj spornoj sjednici Skupštine opštine, ali da je njegov kabinet otvoren za sve odbornike, koji žele da dobiju bili kakve informacije.

“Gradiška ulazi u period prevne arbitraže. Nema potrebe da se od ove opštine pravi nestabilna sredina i ruši njena reputacija u svakom pogledu”, kaže Latinović.

On je naglasio da odluku o legalnosti spornih sjednica Skupštine opštine mogu da donesu samo Ministarstvo lokalne uprave i smouprave Republike Srpske i sud, ali da pristiglo mišljenje Ministarstva nije pravno obavezujuće.

Latinović je dodao da će 23. marta, mjesec dana nakon održavanja prve sporne sjednice Skupštine opštine, uputiti zahtjev za ocjenu zakonitosti odluka koje je donijela grupa odbornika.

“Moguća je i sudska arbitraža, a tek nakon pravosnažnih odluka moguće je izvršiti eventualnu primopredaju dužnosti predsjednika Skupštine opštine”, rekao je Latinović.

Opština Gradiška uputila je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH prigovor i informaciju o, kako su naveli, nasilnom i neovlaštenom upadu četiri odbornika u kancelariju predsjednika lokalnog parlamenta 10. marta.

Uz ovaj akt CIK-u je proslijeđen i dokazni materijal sa video snimcima koji, navodi se u saopštenju iz Skupštine opštine Gradiška, potvrđuje da je riječ o planiranoj i organizovanoj “akciji nasilja sa umišljajem”.

Glas Srpske, SRNA