Naslovna Info Gradiška Gradiški „Denarius“ na markama Pošte Srpske

Gradiški „Denarius“ na markama Pošte Srpske

GRADIŠKA – Stari rimki novčići nađeni na obali Save na području Gradiške našli su svoje mjesto na poštanskim markama koje su u februaru ove godine emitovale Pošte Srpske. U Udruženju kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške su prezadovoljni smatrajući da im je ukazana velika čast.

Alen Mešić, predsjednik „Denariusa“, udruženja koje je dobilo ime upravo po rimskom novcu, smatra da je ovo pečat dobrog rada čitavog tima.

– Dva novčića su iz moje kolekcije, a druga dva iz kolekcije Albina Zidara. Novčiće smo predstavili u njihovoj stvarnoj veličini, prečnika 19 milimetara sa likovima muških i ženskih vladara. To su rimski vladari Trajan, Julija Avgusta, Lucius Verus i Domicijan. Svi novčići predstavljeni na poštanskim markama nađeni su pojedinačno uz korito rijeke Save koja je u rimsko doba bila važna saobraćajnica – rekao je Mešić.

U rimsko doba Gradiška se zvala Servitium i bila je važna luka i raskrsnica puteva. Zanimljivo je i značenje samog imena udruženja.

– Denarius je bio mali sebrnjak iskovan 211. godine prije nove ere. Latinski naziv denarius preživio je milenijume. Dinar i denar su valute u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. U Francuskoj denier znači novčić, u Italiji je denaro novac, dinero u Španiji. Ponosni smo na činjenicu da nosimo naziv „Denarius“ i da smo dokazali autentičnost rimskog novca na poštanskim markama – rekao je Mešić.

Udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarisus“ iz Gradiške postoji deset godina, organizovalo je 21 sajam kolekcionarstva, ima vrijedne funduse ne samo starog novca i poštanskih marki, već i antičkih predmeta i veoma je cijenjeno širom Evrope.

Pošte Srpske će u prvoj polovini ove godine izdati personalizovanu marku, a ona će biti predstavljena na ljetnom sajmu „Denarisua“ koji će biti dvadeset i drugi po redu.

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info