Naslovna Info Gradiška Gradiška uključena u projekte prekogranične saradnje sa gradovima iz Hrvatske i Crne Gore

Gradiška uključena u projekte prekogranične saradnje sa gradovima iz Hrvatske i Crne Gore

GRADIŠKA – Kroz tri veoma zanimljiva projekta koji će se odvijati  u naredne dvije godine Gradiška će riješiti nekoliko značajnih problema. 

Projekat razvoja kroz digitalne inovativne hubove u Gradišci, Daruvaru, Lipiku i Kotoru ima svrhu da ubrza privredni razvoj, ojača preduzetničke aktivnosti i popravi nepovoljno preduzetničko okruženje.

-Želimo doprinijeti održivom i konkurentnom ekonomskom i tehnološkom razvoju. To radimo  stvaranjem efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovanog na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom projektnom području – rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Rezultat ovog projekta je uspostavljanje digitalnog inovativnog HUB-a na četvrtom spratu poslovnog objekta u centru grada („Crvena zgrada“). To podrazumijeva renoviranje oko 200 m2 radnog prostora, uspostavljanje aktivne i mirne zone, sale za sastanke, sale za edukaciju i ugradnju lifta. 

Predviđeno je uspostavljanje zajedničke platforme za edukaciju za mala i srednja preduzeća, jer jedino umrežavanje profesionalaca, obrazovnih institucija i preduzetnika može donijeti rezultate u digitalnoj transformaciji na ovom području. 

Planirano je i uspostavljanje klastera za mala i srednja preduzeća, koji će imati za cilj umrežavanje preduzetnika iz programskog područja. 

Osniva se i GSS – Gorska služba spasavanja

Projektom „Prevencije rizika u prekograničnom području“ Safe Together – Risk prevention in the cross-border area, biće osnovan i opremljen edukativni centar u kozarskom selu Subotići. Planirana je i nabavka terenskog vozila, te ronilačke, planinarske, alpinističke i spasilačke opreme za vodu. Osnovaće se i Gorska služba spasavanja.

-Izradićemo plan upravljanja i procjene rizika za grad, a uspostavit ćemo i mehanizme prekogranične  saradnje na projektnom području u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa – rekao je koordinator projekta „Safe Together“ Darko Radić.

Zaustaviti odliv radne snage i mladih ljudi 

Bojana Bjelovuk je koordinator projekta „INnovaNet“ koji podrazumijeva razvoj inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanja poslovnog okruženja, koga implementira ZEDA, zenička razvojna agencija.

-Sve više se susrećemo sa odlivom kvalitetne radne snage i mladih ljudi. Sredstvima Evropske unije ćemo stvoriti bolje poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, posebno za mlade ljude. U dva odvojena programa u periodu od pola godine osposobićemo 24 nezaposlena lica da rade kao mehatroničari i isto toliko CNC operatera – rekla je koordinatorica projekta Bojana Bjelovuk.

Cjelokupna vrijednost sva tri projekta je preko četiri miliona eura, a u Gradišci će u projekte biti utrošeno preko jednog miliona eura.

Projekti se provode do druge polovine 2022. godine preko Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte u Gradske uprave u Gradišci.