Naslovna Info Gradiška GRADIŠKA STVARA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE: Projekti regionalne saradnje za nova radna mjesta

GRADIŠKA STVARA BOLJE POSLOVNO OKRUŽENJE: Projekti regionalne saradnje za nova radna mjesta

GRADIŠKA – Gradiška je odlučna da poboljša privredni razvoj, ojača preduzetničke aktivnosti i investicioni ambijent.

Utome računa na projekte prekogranične saradnje, uz pomoć međunarodnih organizacija i institucija Republike Srpske, kao i na vlastita ulaganja.

Zajedno sa opštinama Daruvar i Lipik u Hrvatskoj i Kotorom u Crnoj Gori, precizirani su projekti digitalnih inovacija.

– Želimo da doprinesemo održivom i konkurentnom ekonomskom, odnosno tehnološkom razvoju. To radimo stvaranjem efikasnog i djelotvornog poslovnog okruženja zasnovanog na inovacijama, novim tehnologijama i ICT rješenjima u prekograničnom projektnom području – rekao je Nemanja Davidović, koordinator projekta iz sfere informacionih tehnologija.

Edukativna platforma

Jedan od važnih ciljeva je, rekao je Davidović, i stvaranje povoljnijeg, regionalnog privrednog ambijenta. Projektom je predviđeno uspostavljanje zajedničke edukativne platforme za mala i srednja preduzeća.

– Umrežavanjem obrazovnih institucija i preduzetnika uvjereni smo da će obezbijediti dobre rezultate u digitalnoj transformaciji na ovom području. Planirano je i uspostavljanje klastera za mala i srednja preduzeća, koji će imati za cilj umrežavanje preduzetnika iz programskog područja – najavio je Davidović veoma ambiciozne planove.

Nova tehnologija

Bojana Bjelovuk, koordinator projekta „INnovaNet“, koji u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ima za cilj unapređenje inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanja poslovnog okruženja, kaže da se sve više susrećemo sa odlaskom mladih i obrazovanih radnika.

– Novcem Evropske unije planiramo stvoriti bolje poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, posebno za mlade osobe. U dva odvojena programa u periodu od pola godine osposobićemo 24 nezaposlene osobe za mehatroničare i CNC operatere – rekla je Bojana Bjelovuk.

Saradnja

Projektom „Prevencije rizika u prekograničnom području“ biće osnovan i opremljen edukativni centar u kozarskom selu Subotići. Planirana je i nabavka terenskog vozila, te ronilačke, planinarske, alpinističke i spasilačke opreme za vodu. Osnovaće se i Gorska služba spasavanja.

– Izradićemo plan upravljanja i procjene rizika za grad, a uspostavićemo i mehanizme prekogranične saradnje na projektnom području u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa – rekao je Darko Radić, koordinator projekta „Prevencije rizika u prekograničnom području“.

Vrijednost tri navedena projekta je četiri miliona evra, od čega se milion odnosi na implementaciju projekata na području Gradiške. Njihova realizacija planirana je u naredne dvije godine, a posrednik je Odjeljenje za razvoj i međunarodne projekte Gradske uprave u Gradiški.

Prednosti

Grad Gradiška uspješno je prošao proces resertifikacije standarda BFC SEE, čime je potrvđeno da je grad s povoljnim poslovnim okruženjem.

Prednosti za investiranje ogledaju se prvenstveno u izuzetno povoljnom geostrateškom položaju, na granici sa EU, zatim pristupu međunarodnim tržištima od preko 500 miliona kupaca, sigurnost u poslovanju, povoljan zakonski okvir za strana ulaganja, kvalifikovana radna snaga, uređena infrastruktura uz veoma povoljne operativne troškove poslovanja.

Lokacija je pogodna za poljoprivredno-prehrambenu, industriju tekstila kože i obuće, servise, trgovačke centre, tehničke i inžinjerijske usluge.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.