Naslovna Info Gradiška Gradiška postaje grad murala: „Kozaračko kolo“ oduševilo građane

Gradiška postaje grad murala: „Kozaračko kolo“ oduševilo građane

GRADIŠKA – Boje na grandioznom muralu „Kozaračko kolo“ u Gradišci još se nisu ni osušile, a ovo umjetničko djelo Nataše Konjević i Đurađa Stevanovića oduševilo je mnoge građane.

Iscrtan na dumi četvorospratnice u naselju Senjak, mural je svojevrsna podrška kandidaturi pletenog kozaračkog kola na listi nematerijalne baštine Uneska koja će se desiti naredne godine.

„Želja nam je bila da spojimo moderno i tradicionalno i da mural zainteresuje naše građane i skrene pažnju na ono po čemu smo prepoznatljivi. Planiramo da sjledeće godine organizujemo aktivnosti na tu temu kao što su bojanke i radionice za djecu, didaktičke puzle, memori igrice, bajke i predstave o kozaračkom kolu“, rekao je Bojan Vujinović iz Gradske uprave Gradiške.

Inicijativu za realizaciju murala „Kozaračko kolo“ pokrenuli su Gradska uprava i KUD „Kolovit“. Ovim muralom Gradiška postaje prepoznatljiva u regionu. Već od ranije fasade grada na Savi krase murali posvećeni potkozarskoj jabuci, starim vjerskim objektima i arhitektonskim zdanjima, rodi kao simbolu rađanja, košarkašu Kobiju Brajantu i drugim ličnostima.

Autor: Boško Grgić