Naslovna Info Gradiška Gradiška: Opštinari ne plaćaju vodu

Gradiška: Opštinari ne plaćaju vodu

Gradiška – Opština Gradiška podnijela je tužbe protiv 19 svojih službenika zbog neplaćanja komunalija, a njihov dug iznosi 60.500 maraka, piše “Glas srpske”.

Opštinari su prijavljeni zbog neplaćanja računa za vodu, kanalizaciju, grijanje i druge komunalne obaveze u okviru Službe objedinjene naplate. Zaposleni u opštinskoj administraciji godinama izbjegavaju da plaćaju komunalije, zbog čega je opština bila prinuđena da ih tuži.

– Pitanje neizmirenih obaveza radnika opštinske uprave aktuelizovano je početkom 2013. godine. Tada je njihov dug bio 100.103, a krajem januara ove godine dugovanja iznose 60.536 KM – rekla je načelnik Odjeljenja za finansije opštine Gradiška Dobrila Todorović.

Ona navodi da opština radi pojačane naplate komunalne potrošnje protiv svih opštinara koji nisu izmirili obaveze više od devet mjeseci podnosi tužbe.

– Na osnovu do sada završenih sudskih sporova, kada su u pitanju zaposleni u opštinskoj upravi, utvrđena je zastara duga u iznosu od 4.755 KM – naglašava Todorovićeva i navodi da za njih postoje posebni metodi prinudne naplate.

Objašnjava da prilikom podnošenja zahtjeva za sudsko izvršenje predlažu da dužnicima bude skidan novac od plate do isplate cijelog duga.

– Kada su u pitanju zaposleni u opštinskoj upravi, teško je ustanoviti tačan iznos obaveza jer se fakture ispostavljaju na vlasnike objekata, odnosno korisnike. Česti su slučajevi da nosioci obaveza nisu zaposleni u opštinskoj upravi, već članovi njihove uže porodice – rekla je Todorovićeva.

Načelnik Gradiške Zoran Latinović uvjeren je da zastara potraživanja ne može biti prepreka za naplatu duga.

– Na vrijeme su obavljene sve procedure, od opomene do utuženja i time je spriječena svaka mogućnost zastare potraživanja. Korisnici usluga na mjesečnim računima dobijaju opomenu – naglašava Latinović.

Sud

Predsjednik Osnovnog suda u Gradišci Veljko Krejić kaže da se posljednjih godina najviše parničnih postupaka vodi zbog neplaćanja komunalnih usluga.

– Pojedinačna dugovanja iznose od 100 do 5.000 KM. Vrlo mali broj njih se odluči na plaćanje dugova, pa se u većini slučajeva ide na popis pokretne imovine ili naplatu putem žiro-računa, plate i penzije – ističe Krejić.