Naslovna Info Gradiška Gradiška na jesen dobija status grada

Gradiška na jesen dobija status grada

GRADIŠKA – Opština Gradiška na jesen bi trebalo da dobije status grada. Potvrdio je ovo za Mondo načelnik Gradiške Zoran Adžić, koji kaže da ispunjavaju sve uslove da dobiju status grada, a što će im donijeti brojne prednosti i pogodnosti.

“Pripremljena je inicijativa koju ćemo uputiti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, odnosno Vladi RS. Potom Vlada RS predlaže Zakon o gradu Gradiška, koji zatim ide na Narodnu skupštinu RS i ako ga poslanici usvoje, planiramo da bi već ove jeseni Gradiška trebalo da postane grad”, objasnio je Adžić za naš portal.

Novim zakonom bilo bi uređeno područje, nadležnosti, organi i finansiranje Gradiške, a Adžić je podvukao da opština već sada ispunjava sve uslove da postanu grad.

“Najvažnije prednosti koje bi nam donio takav status je mogućnost pristupanja evropskim fondovima, ali i niz drugih mogućnosti. Koncept u Evropskoj uniji je da je osnovna jedinica grad i mi trenutno, kao opština, nemamo mogućnost da apliciramo za određena novčana sredstva, a koja bi nam mnogo značila za izgradnju i unapređenje života u Gradišci”, kazao je Adžić.

Napomenuo je da bi im to omogućilo i organizaciju određenih opštinskih institucija na drugačiji način, ali i izgradnju Palate pravde u Gradišci na novoj lokaciji.

Posljednji je status grada u RS dobio Zvornik, krajem 2015. godine, a tri godine prije toga Bijeljina, Doboj, Trebinje i Prijedor, dok su ranije status gradova prema teritorijalnoj organizaciji RS, imali Banjaluka i Istočno Sarajevo.

Izvor:(Mondo.ba)