Naslovna Info Gradiška Gradiška: Moleri kreče novu većinu

Gradiška: Moleri kreče novu većinu

Gradiška – Nova većina koju čine SNSD, DNS i četiri samostalna odbornika još nije verifikovana jer predsjednik Skupštine opštine Gradiška Radislav Dončić nije sazvao sjednicu, zbog čega je zasjedanje parlamenta za ponedjeljak zakazao pomenuti stranački blok, piše “Glas Srpske”.

Stranke koje su formirale novu većinu ranije su Dončiću dale rok do petka da zakaže sjednicu. Nakon što to nije učinio, sami su zakazali sjednicu za ponedjeljak. Održavanje sjednice je, međutim, neizvjesno jer su se u skupštinskoj sali, koja je danima bila zaključana, iznenada pojavili moleri.

Dončić je naglasio da su molerski radovi bili ranije planirani, ali da nisu započeti iz tehničkih razloga.

– Radovi će biti završeni u što kraćem roku, a redovna sjednica će biti održana kada bude ispoštovan poslovnik. Stojim na raspolaganju odbornicima koji žele da sazovem sjednicu, ali ih molim da to urade kako poslovnik nalaže, odnosno da pošalju skupštinski materijal kako bi bio umnožen i poslat svim odbornicima – ističe Dončić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Uroš Grahovac kaže da Dončić i njegovi pravni “eksperti” pokušavaju da na sve moguće načine opstruišu sjednicu. On je kazao da Dončić krši poslovnik, jer je sklonjen skupštinski pečat.

– S obzirom na to da Dončić nije dozvolio da pečat upotrijebe ovlašćena lica iz stručne službe Skupštine opštine, a ni meni, poziv za sjednicu je upućen svim odbornicima bez pečata. Nema nikakvih pravnih prepreka na koje bi se više mogli pozivati, tako da je Skupština zakazana za ponedjeljak – naglašava Grahovac.

Nakon saznanja da pečat više nije kod službenika stručne službe sekretar Skupštine opštine Nada Živković uputila je dopis Dončiću upozoravajući ga da krši poslovnik o radu parlamenta. Ona je istakla da je sekretar Skupštine zadužen za čuvanje i upotrebu pečata.

– Dužna sam Vas upozoriti na nezakonitost preuzimanja pečata Skupštine opštine od službenice stručne službe – navodi se u dopisu Živkovićeve.

Predsjednik Skupštine je odgovorio dopisom u kojem iskreno zahvaljuje na profesionalnom nastojanju da se u okviru stručne službe postupa u skladu sa zakonom, kako uopšteno tako i u dijelu čuvanja i upotrebe pečata.

Odluka

U odluci od 10. februara 2015. godine koju je potpisao Radislav Dončić navedeno je da sef mora biti zaključan kada se pečat ne koristi, a da ključevima sefa raspolaže samo predsjednik Skupštine.

– Pečat Skupštine opštine se u skladu sa zakonom čuva u kancelariji predsjednika Skupštine opštine, zaključan u sefu, tako da se onemogući njegova nezakonita upotreba – naveo je Dončić.