Naslovna Gradovi Gradiška lider u prekograničnoj saradnji (FOTO/VIDEO)

Gradiška lider u prekograničnoj saradnji (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Zahvaljujući angažmanu mladih stručnjaka gradskog Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte Gradiška je kroz tri veoma značajna projekta od fondova Evropske unije dobila preko milion eura nepovratnih sredstava.

To su tri projekta prekogranične saradnje iz programa „INTEREG IPA Hrvatska, BiH i Crna Gora. Ovo je prvi put da grad Gradiška preko projekata prekogranične saradnje dobije oko milion eura bespovratnih sredstava.

Projekat „Razvoj kroz digitalno-inovativne habove“ je u završnoj fazi. Četvrti sprat tzv „Crvene zgrade“ je u potpunosti adaptiran.

-Taj subjekat će se zvati Hab 078. Mi smo ga potpuno adaptirali i opremili  namještajem i najnovijom IT opremom za mlade stručnjake, koji žele da se razvijaju i pokreću svoj biznis, rekao je koordinator projekta Nemanja Davidović.

Drugi projekat „Prevencija rizika u prekograničnom području SAFE TOGETHER“ ima fokus na uspostavljanju Gorske službe spasavanja Gradiška.

-Prošle godine smo uspjeli okupiti mlade ljude koji su zainteresovani za prevenciju rizika i spasavanje od elementarnih i drugih nesreća i to na prostoru regije. Kroz ovaj projekat smo započeli rekonstrukciju objekta škole u selu Kozara. Ove godine nam predstoje značajne edukacije za pripadnike GSS, i to iz prve pomoći, za vođu potrage, kartografiju i obuka za vatrogasce, rekao je Davidović.

Projekat se odvija zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, uz ukupan budžet od 1,3 miliona eura. Grad Gradiška kroz ovaj projekat od Evropske unije dobija 470 hiljada eura za rekonstrukciju škole, nabavku opreme i edukaciju kadrova.

I treći projekat „iNnovaNet“ – Inovativne tehnologije za jačanje poslovanja i poboljšanje poslovnog okruženja je u samom finišu realizacije.

-Ovaj projekat je omogućio raspisivanje javnog poziva za 48 polaznika, i to 24 učenika za CNC operatere i 24 za polaznike mehatronike. Trenutno se u Gradišci odvija obuka za profesore iz sva tri partnerska grada. Praktična nastava će biti otrganizovana u Zenici, rekao je Davidović.

U realizaciji ovih projekata uključena je i Razvojna agencija „RAGA“ Gradiška i Gorska služba spasavanja i Tehnička škola.

Osim Nemanje Davidovića u projekte su uključene i Milana Šmitran i Bojana Bjelovuk.

Video:

Autor: B. Grgić