Naslovna Info Gradiška “GRADIŠKA JESEN 2021” Održane tradicionalne “Konjičke igre, izložba konja i fijakera”

“GRADIŠKA JESEN 2021” Održane tradicionalne “Konjičke igre, izložba konja i fijakera”

Градишка - "Коњичке игре и изложба коња и фијакера"

GRADIŠKA – Tradicionalne “Konjičke igre i izložba konja i fijakera” održane su danas na hipodrumu u Gradišci u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2021”.

Trke i izložbu je organizovao Konjički klub “Posavko”, čiji je predsjednik Jovan Lepir rekao da je tradicija održavanja konjičkih igara na Malu Gospojinu u ovom gradu duga više od jednog vijeka, navodeći da ima 85 godina i da se sjeća kada je kao dječak dolazio na vašar i divio se konjima i fijakerima.

– Konjičke igre su tada bile drugačije i nisu imale ovako bogat sadržaj, a organizuju se od 1982. godine. U davna vremena nije bilo mnogo fijakera, nego samo zaprežnih kola, a organizovane su galopske trke, gdje su se dječaci utrkivali na leđima konja. Na tada čuvenom gradiškom vašaru bilo je i kvalitetnih grla, raznih rasa konja – naveo je Lepir.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradiške Goran Mirjanić istakao je da su “Konjičke igre” ove godine jedini događaj stočarskog karaktera u okviru “Gradiške jeseni”.

FOTO: SRNA

– Zbog situacije sa virusom korona nisu organizovani tradicionalna izložba stoke u Gradišci i sajam voća u Gornjim Podgradcima. Nadamo se da će nam naredne godine emidemiološka situacija to dozvoliti – naveo je Mirjanić.

On je ukazao da su “Konjičke igre” važne za promociju uzgoja konja, koji danas u okruženju nema svijetlu budućnost i zasniva se na entuzijazmu ljubitelja ovih životinja.

– Gradska uprava i entuzijasti u gradiškom Konjičkom klubu “Posavko” posvećuju veliku pažnju “Konjičkim igrama” i nastoje da se ne prekida ova duga tradicija. Nadam se da ćemo održati ovu manifstaciju i u narednom periodu i da će sadržaj biti još raznovrsniji i zanimljiviji za posjetioce – naglasio je Mirjanić.

Izvor: SRNA