Naslovna Kultura Filmovi Gradiška domaćin karavanu fransuskog filma

Gradiška domaćin karavanu fransuskog filma

Filmski karavan, zajedno sa nekoliko gradova u BiH, u subotu 12. septembra stiže u Gradišku, gdje će, na terasi restorana „Karpe Diem“ u 19 sati biti prikazan film „Kao dječaci“ proizveden 2017. godine.

Organizatori pozivaju ljubitelje filma a posebno francuskog da prisustvuju ovom događaju. Režija: Julien Halard 1969. Reims. Paul Coutard, okorjeli zavodnik i sportski novinar u listu Le Champenois, odlučuje da organizuje utakmicu ženskog fudbala kako bi izazvao svog direktora. Njegov najveći ženski neprijatelj, Emmanulle Bruno, sekretarica u upravi, biva primorana da mu pomogne. Nesvjesno, zajedno će pokenuti prvi ženski fudbalski klub u Francuskoj.

To je projekat u sklopu njemačko-francuskog kulturnog fonda, koji u saradnji organizuju Gete institut i Francuski institut.  Projekat je prvobitno namijenjen za djecu i mlade školskog uzrasta, ali i za odrasle. U sklopu projekta prikazivaće se njemački i francuski filmovi, čiji se sadržaj odnosi na aktuelne teme i na njemačko-francusko pomirenje, posebno njemačko-francusko prijateljstvo. 

Cilj projekta „Ciné-Caravane“ je čar filma dovesti na sela, u gradove i zajednice koje nemaju kina ili dvorana, te ih prikazivati u školama ili na Open Air festivalima. Partneri su zajednice i centri za kulturu, škole kao i nevladine organizacije. Riječ je o 20 besplatnih projekcija u 20 različitih mjesta u cijeloj zemlji. Karavan je započeo 4. septembra u Iistorijskom Muzeju BiH u Sarajevo i poslije toga krenuo na put ka drugim gradovima.