Naslovna Info Gradiška Gradiška dogodine domaćin obuke za pripadnike gorskih službi spasavanja

Gradiška dogodine domaćin obuke za pripadnike gorskih službi spasavanja

GRADIŠKA – Rekonstrukcijom Edukativnog trening centra u gradiškom selu Subotići na Kozari projekat „Sigurni zajedno“ (Safe Together) ulazi  u finiš. Već je izvjesno da će u narednoj godini centar biti domaćin obuke za pripadnike gorskih službi spasavanja za sve učesnike projekta iz tri države. Predviđena je i obuka iz oblasti pružanja prve pomoći.

Nedavno je održana  i osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Gradišci i čeka se sudsko rješenje o registraciji udruženja. Nemanja Davidović, koordinator projekta, kaže da je urađen i plan procjene ugroženosti za Gradišku.

– Riječ je o okvirnom dokumentu koji se sastoji iz plana odbrane od  epidemije, plana odbrane od požara, od tehničko-tehnoloških nesreća, zemljotresa i plan odbrane od poplava. To su polazne osnove za reagovanja tokom eventualnih potreba, a mi ćemo u skladu s njima obučavati  naše članove – rekao je Davidović.

Obuku u Edukativnom trening centru na Kozari zajedno sa spasiocima iz Gradiške pohađaće i njihove kolege iz Daruvara i Podgorice, a uslijediće i obuke trening centrima u gradovima partnerima.

Gorska služba spašavanja koja je formirana u Gradišci pokrivaće više opština i gradova na sjeveru naše zemlje. Projekat je vrijedan 1,27 miliona evra, a sa iznosom od 1,04 miliona evra finansira ga Evropska unija.

Projekat se fokusira na jačanje materijalnih i ljudskih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Autor: B. Grgić