Naslovna Info Gradiška Gradiška dobija Trijumfalnu kapiju, Malu Skadarliju, memorijalni centar “Lepa Radić”

Gradiška dobija Trijumfalnu kapiju, Malu Skadarliju, memorijalni centar “Lepa Radić”

GRADIŠKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je nakon sastanka sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem da je Gradiška među liderima sa aspekta privlačenja stranih investitora i realizacije projekata.


Već godinama je, prema njenim riječima, uspostvaljen čvrst most između lokalne i republičke vlasti.

– Mi smo u Gradišku kroz strateške projekte posljednjih godina uložili preko 400 miliona konvertibilnih maraka. Time smo kao republika pokazali svoj odnos prema Gradišci i njenom razvoju. Raduje me što se popunjava Poslovna zona Nova Topola, a i činjenica da je ovaj dio Republike Srpske stabilan kada je u pitanju radna snaga –  rekla je Cvijanovićeva.


Predsjednica Republike Srpske istakla je da je obradovana činjenicom da se u Gradišci uskoro otvara vrtić u prigradskom naselju Brestovčini. Obećala je da će se iz budžeta predsjednika RS podržati proširenje vrtića u Novoj Topoli za  dodatnih stotinjak mjesta.

Predsjednica je iskazala spremnost i za poršku drugim projektima. Posebno je zanimljiv projekat „Srpska varoš“, te projekat Memorijalni centar „Lepa Radić“.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će nakon rekonstrukcije magistralnog puta Klašnice – Gradiška ulaz u ovaj grad biti sasvim drugačiji. Umjesto raskrsnice na ulazu u Gradišku saobraćaj će se regulisati kružnim  tokom, sa velikom zelenom površinom.


– Na toj površini će se graditi spomenik Republici  Srpskoj ili kako smo to mi nazvali „Trijumfalna kapija“. Dva kružna toka gradiće se i u Novoj Topoli, jedan na ulazu u poslovnu zonu, a drugi na raskrsnici sa magistralnim putem Srbac – Kozarska Dubica. Dobićemo i podršku za projekat „Gradiška – Mali Beograd“ zato što je Gradiška u periodu 1914-1941. godine nosila taj epitet – rekao je Adžić.


Predsjednica Cvijanović zajedno sa gradonačelnikom Adžićem obišla je lokaciju buduće „Srpske Varoši“, odnosno područja oko Hrama Pokrova presvete Bogorodice u ovom gradu. Na tom mjestu gradiće se dva trga, Trg svetog Save i Trg Georgija Nikolajevića, a predviđena je i rekonstrukcija istoimene ulice.


Ulica Georgija Nikolajevića će biti popločana i u okviru „Srpske Varoši“ će dobiti epitet „Mala Skadarlija“.
Ovaj projekat apliciran je prema dvjema vladama, Vladi Srbije i Vladi Srpske, a nedavno ga je, kratko se zadržavši u Gradišci, podržao i srpski patrijarh Porfirije.


Predsjednica Željka Cvijanović na kraju posjete gostovala je u studiju Radio-televizije Gradiška i praktično ozvaničila rad ove medijske kuće koja je nikla na temeljima Radio Gradiške.

Autor: B. Grgić / MojaSrpska.info