Naslovna Info Gradiška Gradiška Bolnica na filmskom platnu: Sjećanja i dokumenti o temeljima i razvoju...

Gradiška Bolnica na filmskom platnu: Sjećanja i dokumenti o temeljima i razvoju zdravstva u Lijevču i Potkozarju

GRADIŠKA – Bolnica u Gradiški koja je u poslednjih pola vijeka, postala važan regionalni zdravstveni centar, stekla je veliki ugled i povjerenje stanovništva.

Uporedo sa razvojem privrede te društvenim napretkom, stasavala je i bolnica koja je u početku bila u sastavu Medicinskog centra, zajedno sa Apotekom i Domom zdravlja.

Danas je ovo moderna, funkcionalna i ugledna ustanova, konstatovalo je nekoliko bivših direktora i ljekara te predstavnika lokalne vlasti koji su bili akteri nastanka i razvoja moderne etape zdravstvene zaštite a naročito Bolnice u Gradiški.

Oni su o tome svjedočili u svojim sjećanjima snimljenim za potrebe prvog filma o Bolnici, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Lijevče polju i Potkozarju koja je odavno prevazišla opštinske odnosno gradske granice.

Na ovu temu, snimljeni su prvi kadrovi dokumentarnog filma o Bolnici u produkciji ove javne ustanove.

Prvog dana snimanja u utorak, svoja sjećanja iznijeli su bivši direktori Vlado Marjanović i Branko Potkonjak, ljekari specijalisti i načelnici bolničkih odjeljenja Ljiljana Danilović. Blagoja Tomić, Božidar Gajić i Milan Švraka, bivši načelnik Gradiške Nikola Kragulj, bivša direktorica Medicinskog centra Mara Drinić i medicinska sestra Gordana Kovačić.

– Na ovaj korak opedijelili smo se u želji da od zaborava sačuvamo važne segmente nastanka i razvoja Bolnice, ulozi ove ustanove u periodima epidemije, rata, poplava i drugih nedaća. Želimo takođe pokazati značaj lokalne zajednice, zajedno sa vlastima višeg nivoa, u ovo vrijeme Republike Srpske, u funkcionisanju i razvoju Bolnice. Želimo filmom podsjetiti i na naše kadrove koji su gradili Bolnicu, jačali sve njene sektore a time i Gradišku – izjavio je za Srpskainfo Rajko Dodik, direktor Bolnice u Gradiški.

Tokom sljedećih etapa snimanja ovog dokumentarnog filma o bolnici, kazao je Dodik, govoriće, pored ostalih, i mladi ljekari i medicinske sestre te ostali koji u sadašnje vrijeme stvaraju ugled i zalažu se za nove perpektive, usvajaju i provode savremene procedure liječenja.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović