Naslovna Info Gradiška Gradiška: Bez papira čak 4.500 objekata

Gradiška: Bez papira čak 4.500 objekata

Gradiška – Od 5.000 bespravno izgrađenih objekata, koliko ih, prema procjeni, ima na području opštine Gradiška, legalizovano je samo 350, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodan Vidović, piše “Glas Srpske”.

On je naveo da su vlasnici “divljih” objekata ostali nezainteresovani i poslije stupanja na snagu zakona kojim je omogućena njihova legalizacija, a razlog je najvjerovatnije besparica.

– Posljednjih šest mjeseci kada su građani uvidjeli da bi zakon mogao biti ukinut zavladala je nešto veća zainteresovanost za legalizaciju. Međutim, nismo zadovoljni odzivom kada se procjenjuje da na području opštine ima oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata – naglasio je Vidović.

Visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta zavisi od lokacije, a postoji šest zona. Osim naknade za uređenje građevinskog zemljišta za dobijanje “papira” neophodno je platiti i jednokratnu rentu.

– Zahtjevi uz koje je priložena kompletna dokumentacija se rješavaju u roku od sedam dana – naglasio je Vidović.

Krajnji rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u RS trebalo je da bude 24. maj ove godine, ali je produžen za dvije godine. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ističu da je rok prolongiran, jer su odlukom Ustavnog suda RS osporene odredbe koje se odnose na povlastice za određene socijalne kategorije zbog čega ova populacija nije mogla ostvariti svoje pravo.

– S obzirom na to da je Ustavni sud takvo zakonsko rješenje proglasio neustavnim mi smo primorani da tu odredbu zakona promijenimo – rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju biće razmatrane u Narodnoj skupštini RS, a ukoliko budu usvojene, biće potrebno promijeniti opštinsku odluku o građevinskom zemljištu i postupku legalizacije i usaglasiti je sa izmjenama zakona. Nakon ovih izmjena biće nastavljen proces legalizacije objekata.

Republika Srpska

Procjenjuje se da u RS ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata. Sve dok ne riješe status tih objekata njihovi vlasnici ne mogu nesmetano raspolagati tom imovinom.

Troškovi legalizacije objekata (renta i naknada za uređenje građevinskog zemljišta)

Od 6.000 do 7.000 – prva zona

Od 5.000 do 6.000 – druga zona

Od 2.000 do 3.000 – treća i četvrta zona

Od 1.500 do 2.000 – peta i šesta zona

 

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta po metru kvadratnom

60 – prva zona

53 – druga zona

50 – treća zona

5 – četvrta zona i ostalo građevinsko zemljište

 

Jednokratna renta po metru kvadratnom

49,20 – prva zona

41 – druga zona

32,80 – treća zona

24,60 – četvrta zona

16,40 – peta zona

8,20 – šesta zona