Naslovna Info Gradiška Grade najvišu crkvu u Lijevču

Grade najvišu crkvu u Lijevču

NOVA TOPOLA – Vernici SPC-a u Novoj Topoli privode kraju izgradnju najvišeg hrama u Lijevče polju čije kupole premašuju 70 metara. Uređen je najveći deo unutrašnjosti a sada su u toku završni fasaderski radovi.

Sveštenik Miroslav Novković kaže da je ova bogomolja delo mnogih vernika, priložnika i graditelja iz ovog dela Republike Srpske i inostranstva.

-Ovo je prva srpska crkva izgrađena u Novoj Topoli u dugoj istoriji ovog naselja u lijevčanskoj ravnici. Prethodno su kroz vekove ovde građene bogomolje koje su služile Austrijancima, Nemcima, Česima, Mađarima i drugim doseljenicima ali Srbi, sve do sada nisu imali objekat za potrebe svoje vere – kazao je sveštenik Novković, starešina topolske parohije koji je u ovo mesto, pre desestak godina, došao iz prnjavorskog kraja.

Nova crkva koja dominira Lijevčem, osim vernika okuplja mnoge folklorne grupe, pevače tradicionalnih pesama, slikare i druge umetnike. Najviše manifestacija u crkvenom dvorištu organizuju tokom jula, u vreme petrovdanskih svetkovina.

M.P.