Naslovna Info Gradiška GRADE BOLJE USLOVE ŽIVOTA U SELU: Vrijedni omladinci iz Bok Jankovca kod...

GRADE BOLJE USLOVE ŽIVOTA U SELU: Vrijedni omladinci iz Bok Jankovca kod Gradiške

GRADIŠKA – Grupa mladih volontera iz gradiškog naselja Bok Jankovac uređuje centar svoje mjesne zajednice, gdje se često sastaju, organizuju zabavne i sportske programe, te predavanja na aktuelne teme.

Oni su, uz pomoć nekoliko finansijera, Odbora omladinske banke Gradiška, Komunalnog preduzeća “Vodovod”, gradske uprave, Mjesne zajednice Bok Jankovac, fondacije “Mozaik” i prilozima pojedinaca, uredili rekreativni centar.

– U Bok Jankovcu ima veliki broj mladih koji nemaju adekvatne uslove za rad, okupljanja i društvene aktivnosti. Sportsko-rekreativni centar izgrađen prije nekoliko godina, uključujući i društveni dom, sada je nepohodno renovirati i dograditi. Mnogo naših vršnjaka je uključeno u akciju i vrijedno rade, što je veoma optimistično – kazali su Boško Baškalo, Dušan Ristić, Velibor Peulić, Zoran Vuković i Danilo Jarić.

Obećanje

Oni su, pored ostalih, inicijatori mnogih akcija u Bok Jankovcu.

– Zamijenili smo stolariju na objektu za zabavu i sastanke, okrečili dom, ofarbali drvene konstrukcije koje služe za rekreaciju… Sada zagovaramo i izgradnju igrališta za djecu. Novac za to, iz gradskog budžeta, obećao nam je gradonačelnik Zoran Adžić, koji je pohvalio omladinske akcije u Bok Jankovcu i drugim sredinama – naglasio je Baškalo.

Uradili smo osam projekata na području Gradiške, u više mjesnih zajednica, tvrdi Dušan Ristić.

On naglašava da su se omladinci fokusirali na potrebe širokog gradskog područja u okolini Gradiške, Lijevče polju i Potkozarju.

Poziv starijima

Njegov kolega Boško Baškalo, čija porodica je u Bok Jankovac doselila tokom posljednjeg rata, iz Donjeg Vakufa, odlučan je da mijenja i unapređuje život u novoj sredini.

Branko Straživuk, Boško Baškalo i Dušan Ristić

– U Bok Jankovcu, zajedno sa starosjedicima, živi nekoliko stotina doseljenika. Izgrađena su naselja, bitno povećan broj stanovnika, a time i potrebe u sferi infrastrukture i društvenog života. Svakako da je za nas veoma važan omladinski aktivizam, inicijative u koje se uključuje sve više mladih, ali mi nastojimo pokrenuti i starije da nam se pridruže – smatra Boško Baškalo, mladić koji se poslije završetka Pravnog fakulteta u Novom Sadu vratio u Bok Jankovac i Gradišku, odlučan da ovdje živi.

Naglašava neophodnim rekonstrukciju puta i ulica, izgradnju komunalnih objekata, jačanje društvenih aktivnosti u njegovom mjestu, kako bi stanovnici imali što bolje uslove za život, a mladi tu gradili svoju perspektivu.

AKTIVNOSTI

Mladi iz Gradiške imaju u planu još mnogo aktivnosti. U Petrovom selu uređuju teren za odbojku na pijesku. Na Senjaku u Gradiški omladinci su počeli renoviranje igrališta za djecu pored Osnovne škole ”Danilo Borković”.

Takođe, u mnogim mjestima, među kojima prednjači Mjesna zajednica Lužani, takođe uređuju sportske terene i društvene objekte.