Naslovna Info Gradiška Građanima Gradiške i organizacijama biće podijeljeno 20 tona krompira (VIDEO)

Građanima Gradiške i organizacijama biće podijeljeno 20 tona krompira (VIDEO)

GRADIŠKA – Udruženje povrtara Republike Srpske sprovešće danas i sutra, akciju u kojoj će građanima Gradiške, ustanovama i organizacijama u ovom gradu biti podijeljeno oko 20 tona krompira – rekao je za portal “Moja Gradiška” predsjednik ovog udruženja Branko Mastalo.

– Ukoliko građani, ali i institucije budu zainteresovane za krompir spremni smo da akciju nastavimo već naredne sedmice – naveo je Mastalo dodajući da akciju sprovešće i u opštini Srbac i Laktaši i ponovo u Banjaluci.

Poljoprivredni proizvođač iz Gornjih Karajzovaca Darko Ilić rekao je da su danas konzumni krompir dostavili i Bolnici Gradiška, JPU „Lepa Radić”, Crvenom krstu Gradiška i vjerskim zajednicama i drugim udruženjima i organizacijama koja se bave humanitarnim radom.

-Akciju nastavljamo sutra za zainteresovane građane Gradiške u 12 časova  u Vidovdanskoj ulici kod hrasta – istakao je Ilić.

Zasijano čak 30 odsto više povrća

Mastalo navodi da su povrtlari minulog proljeća poslušali apel Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Republike Srpske i zbog pandemije izazvane korona virusom zasijali čak 30 odsto više površina povrćem. Uslijedio je interventni otkup, koji , prema njegovim riječima, nije dao očekivane rezultate.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske

-Otkupljivači su dobili podsticaje od 10 feninga za kilogram krompira koji su trebali izvesti i oni su stvorili probleme. Krompir nisu izvezli, već su ga nudili ovdje u bescijenje. Krompir se i sada nepotrebno uvozi iz Holandije, Poljske i Albanije. Pribojavamo se da ti otkupljivači koji su dobili podsticaje za izvoz sada uvoze krompir i opet nam stvaraju glavoboljen – rekao je Mastalo.

Poljoprivredne zadruge jedino rješenje

Svjesni su veličine problema i u Gradskoj upravi u Gradišci. Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj kaže da se krenulo  u pravcu formiranja kvalitetnih poljoprivrednih zadruga.

-Poljoprivredne zadruge su neophodne. Evo primjer, posredovali smo između našeg lokalnog udruženja povrtlara i jedne zadruge u Novom Gradu i ta zadruga je našim povrtlarima pronašla tržište za krompir u Rusiji. Forsiramo ideju za formiranje kvalitetnih poljoprivrednih zadruga, a i na druge načine potpomažemo domaći agrar. Iz ovogodišnjeg budžeta smo obezbijedili 245 hiljada KM za podsticaje agraru – rekao je Mirjanić.

Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u Gradskoj upravi Gradiška

Načelnik Mirjanić tvrdi da su ostvareni kontakti sa svim udruženjima na području Gradiške i na taj način se došlo do informacije kolika će biti ovogodišnja proizvodnja. Vlada uvjerenje da se neće proizvesti veliki viškovi i da se ne smije dozvoliti nepotreban uvoz povrća.

Na pomolu je i još jedno rješenje, u vidu izgradnje savremenog otkupnog centra za voće i povrće, koji bi svojom lokacijom odgovarao poljoprivrednicima iz cijelog Lijevče polja, pa i šire, odnosno sa područja Gradiške, Laktaša i Srpca.

Opširnije u video prilogu:

Autor: B. Grgić i M. Vujić / Moja Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.