Naslovna Info Društvo Građani Srpske oružje čuvaju zbog bezbjednosti i uspomena

Građani Srpske oružje čuvaju zbog bezbjednosti i uspomena

BANjALUKA – Veliki broj građana Srpske posjeduje neku vrstu oružja, što potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema kojima je od početka prošle godine do danas registrovano više od 13.000 različitih vrsta pušaka, pištolja i revolvera koji pripadaju kategoriji “B”.

Razlozi za držanje oružja su različiti, tvrde upućeni, a najveći broj oružja kako kažu kupljen je da bi se njihov vlasnik osjećao bezbjednije, ali ima i onih kojima služi za lov, sport, a nerijetko je i dio porodičnog nasljeđa.

U MUP-u RS kazali su da su stanovnici Srpske najviše registrovali pištolje te lovačke puške sa neolučenim i olučenim cijevima.

– U 2020. godini registrovano je 8.977 komada vatrenog oružja kategorije “B” u vlasništvu fizičkih lica, dok je ove godine registrovano 4.075 komada oružja te kategorije – pojasnili su u MUP-u RS.

Lani je prema podacima MUP-a prijavljeno i 231 trofejno oružje koje pripada kategoriji “C”.

– Riječ je o onesposobljenom oružju kojeg je ove godine prijavljeno 156 komada – rekli su u MUP-u RS.

Sociolog Vedran Francuz smatra da broj oružja koji je registrovan u vrijeme pandemije sociološki fenomen karakterističan za naše prostore.

– Ima nekoliko faktora koji utiču na građane da se odluče za posjedovanje oružja, a to su posljedice oružanih sukoba i ratnih zbivanja na ovim prostorima, porast kriminala, ali i tradicija – kazao je Francuz za “Glas Srpske”. Tvrdi da su vlasnici oružja u većini slučajeva muškarci koji žele dodatnu dozu bezbjednosti za sebe i svoje najmilije.

– Mi smo tradicionalno i konzervativno društvo u kojem se njeguje nasljedstvo i osjećaj pripadnosti porodici. Nemali je broj onih koji su pištolj ili pušku naslijedili od oca ili djeda. Postoje slučajevi da se oružje desetinama godina prenosilo sa oca na sina – ispričao je Francuz.

Prema njegovim riječima, kod građana koji posjeduju oružje pretka koji se borio u nekom od proteklih ratova izražen je faktor ponosa, koji je posebno karakterističan za područje Kozare i Hercegovinu.

Prema riječima Francuza, treba raditi na tome da se broj onih koji zaštitu vide u posjedovanju vatrenog oružja smanji te da građani upute na drugačije načine zaštite, ali i da im se konstantno ukazuje na sve opasnosti koje sa sobom nosi posjedovanje oružja.

Sport

Pored onih koje oružje nose zbog osjećaja bezbjednosti, nemalo je onih koji ga isključivo koriste u sportske svrhe.

Prema riječima banjalučkog trenera streljaštva Živka Borojevića, polaznicima uvijek ističu da je najbitnija bezbjednost.

– Prvo nauče kako da sigurno koriste oružje da se ne bi povrijedili. Ovo je sport kojima se bave žene, muškarci, mladi i stariji – kazao je Živković.

Izvor: Glas Srpske