Naslovna Info Gradiška Grad Gradiška obilježio krsnu slavu Rođenje presvete Bogorodice – Malu Gospojinu (FOTO/VIDEO)

Grad Gradiška obilježio krsnu slavu Rođenje presvete Bogorodice – Malu Gospojinu (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Svetom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača u crkvi Pokrova presvete Bogorodice Grad Gradiška je danas obilježio Krsnu slavu Rođenje presvete Bogorodice – Malu Gospojinu.

Svetu liturgiju služio je arhijerejski namjesnik gradiški protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević, uz sasluženje sveštenika sa područja gradiške crkvene opštine.

Gradonačelnik Adžić je svim
građanima i privrednicima Gradiške
čestitao krsnu slavu grada, ističući da
su gradske vlasti u prethodnoj godini
realizovale niz kapitalnih projekata.

– Duže od jednog vijeka narod se saborno okuplja u Gradišci na Malu Gospojinu i ta tradicija je opredijelila gradske vlasti posljednjih 20 i više godina da ovaj veliki praznik proslavljaju kao slavu grada – rekao je arhijerejski namjesnik, protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević.

Istakao je da je ovaj hram je jedan kamen međaš i treba da bude duhovni biser Gradiške, cijele Republike Srpske i našeg srpskog pravoslavnog naroda.

U proteklih godinu dana, između dvije slave grada, uprkos pandemiji radilo se i gradilo na cijelom području grada. Osim infrastrukturnih projekata otvoreni su novi proizvodni pogoni i zaposleni mladi.

– Pokazali smo da u prethodnih pet godina ne gledamo da li je godina izborna ili nije, nego da u kontinuitetu realizujemo važne projekte. Započeli smo projekat rekonstrukcije i dogradnje kanalizacije i izgradnje gradskog prečistača, koji se u cijelosti finasira grantom od skoro 15 miliona evra – rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Nakon Svete liturgije, ispred hrama u Gradišci formirana je litija koja je prošla gradskim ulicama.

Povodom slave grada Turistička organizacija organizovala je sajam domaćih proizvođača iz Kuće Lijevča i Potkozarja. Tradicionalno na hipodromu su organizovani i konjički susreti.

Video: