Naslovna Info Gradiška Gornji Podgradci: “Mladen Stojanović”- jedina škola u kojoj učenici nose “kecelje” (VIDEO)

Gornji Podgradci: “Mladen Stojanović”- jedina škola u kojoj učenici nose “kecelje” (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević posjetio je Osnovnu školu “Mladen Stojanović” u Gornjim Podgradcima gdje je upoznat sa rezultatima projekta uvođenja uniformi za sve đake koji je pokrenut prije četiri godine.
image-0-02-05-e0af8c2fc9359e719d6463c52a39ca9daa7fe77e9dcd1a32743a88b388f5ba6a-v

Malešević je rekao da činjenica da već tri godine učenici nose iste uniforme i da su to sami pokrenuli kroz projekat “Јa građanin”, govori da su iz predmeta Demokratija i ljudska prava izvukli korisnu ideju, da svi treba da na neki način izgledaju isto, da ne treba da se vide socijalne razlike među njima, te da se i na ulici prepoznaju kako učenici škole “Mladen Stojanović”.

Malešević, koji je danas razgovaro sa učenicima škole, kaže da oni ne pokazuju otpor prema nošenju “kecelje” i da sa osjećaju dobro jer su svi u istoj uniformi.

Direktor škole “Mladen Stojanović” Miladin Branković rekao je da su prije tri godine zajedno sa još pet škola bili medijska atrakcija jer su uveli uniforme za učenike, ali da su jedini bili dosljedni i zadržali obavezu učlenika da nose uniforme.

Branković je naveo da je prije uvođenja uniformi za učenike provedena anketa sa roditeljima od kojih je 90 odsto prihvatilo tu inicijativu i da se nakon tri godini niko ne protivu nošenju uniformi.

U razgovoru sa rukovodstvom Osnovne škole “Vasa Čubrilović u Gradišci ministar je upoznat sa detaljima nasilnog uklanjanja i oštećenja školske ograde od strane vlasnika ugostiteljskog objekta koji se nalazi u blizini škole.

On je naveo da je činom uklanjanja kapije, koja se nalazi uz vanjske sportske terene škole ugrožena bezbjednost učenika i dovedena u pitanje sigurnost prilikom održavanja nastave fizičkog vaspitanja na otvorenom terenu.

“Vlasnici ugostiteljskog objekta kasnije su samo prislonili ogradu na svoje mjesto, a direktor škole je preduzeo sve mjere da bi nadležni organi mogli taj problem da riješe”, naglasio je Malešević.

On je dodao da MUP i drugi nadležni organi treba da procijene da li je bilo potrebno da se “problem požarnog puta” prema ugostiteljskom objektu nasilno riješava u večernjim časovima ili to treba riješavati na legalan način.

Izvor: SRNA /RTRS