Naslovna Info Društvo Gorivo nešto jeftinije; Novih poskupljenja neće biti (VIDEO)

Gorivo nešto jeftinije; Novih poskupljenja neće biti (VIDEO)

BANJALUKA – Gorivo u Srpskoj jeftinije je u prosjeku od tri do pet pfeniga. Do blagog pada cijena došlo je zbog stagnacije nabavne cijene naftnih derivata. Poskupljenja u narednom periodu, neće biti.

Maloprodajne cijene dizel i benzin goriva u Srpskoj kreću se od 1,89 do 1,99 maraka. U odnosu na januar, kada je prosječna cijena dizel goriva bila 1,81, trenutnih 1,98 veliki je skok. Ipak, cijenu ne diktiraju distributeri već nabavna cijena i promet, kažu u Privrednoj komori. Napominju, poskupljenja se ne očekuju.

– U sljedećem periodu neće doći do nestabilnosti što se tiče formiranja maloprodajnih cijena, dakle neće doći do poskupljenja i očekujemo da će ovakav trend cijena da se nastavi – istakao je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Razliku u novčanicima vozači, ipak, ne osjećaju! Kažu, cijena goriva, veliki je udar na ionako niske plate.

Ekonomsku opravdanost teško nalaze i distributeri. Plate, struja, voda, komunalije i parafiskalni nameti teret su marže, a marža je, kažu, enormno niska.

– Ovo žuto je samo marža, ovo je rafinerijska cijena, PDV 17 odsto, za autoputeve i puteve, akcize, to su sve, uslovno rečeno državni nameti, samo ovo je cijena gdje mi, distributeri možemo da reagujemo – naglasio je Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola”.

Podsjećamo, danas je na snagu stupila Uredba o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata. Trgovcima naftnim derivatima na veliko propisuje se maksimalna veleprodajna marža od 6 pfeniga po litru derivata, dok se trgovcima na malo propisuje maksimalna maloprodajna marža od 25 pfeniga po litru derivata. U republičkom inspektoratu nam je rečeno da će inspektori na terenu narednih dana provjeriti da li su cjenovnici usklađeni.

Izvor: RTRS, foto: Nezavisne.com

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.