Naslovna Info Gradiška Godišnjica napada na Gradišku

Godišnjica napada na Gradišku

GRADIŠKA – Parastosom, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik u Bok Jankovcu kod Gradiške danas su obilježene 24 godine od neuspjelog pokušaja agresije na RS iz susjedne Hrvatske. Nažalost, neprijatelji u tome nisu uspjeli ali je cijena odbrane skupo plaćena. Ovom prilikom rečeno je da je 8. avgust najtragičniji datum u skorijoj prošlosti gradiške opštine. Šesnaest poginulih i hrabri preživjeli borci spriječili su tragediju širih razmjera.

Cilj neprijatelja bio je prodiranje u dubinu teritorije, povezivanje sa istomišljenicima i sijanje nemira i panike, naglašeno je u Bok Jankovcu. Na današnji dan prije 24 godine, u ranim jutarnjim časovima, nakon forsiranja rijeke Save u mjestu Bokovi, srpske položaje napala je jaka jedinica pod nazivom “Berbirska bojna”. Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora napad je odbijen, uz 16 žrtava na srpskoj strani a procjenjuje se da je na strani agresora poginulo oko 250 ljudi, istaklis u govornici.

Ovaj zločin izveden je sa teritorije Hrvatske, a ni 24 godina kasnije niko nije sudski odgovarao. Međutim, to se ne smije zaboraviti, istaknuto je u Bok Jankovcu kod Gradiške. /TV BN/