Naslovna Info Gradiška Godinama kasni izgradnja obilaznice oko Gradiške: Milioni nestali, njiva umesto puta

Godinama kasni izgradnja obilaznice oko Gradiške: Milioni nestali, njiva umesto puta

GRADIŠKA – Izdradnja najznačajnije etape zaobilaznice oko Gradiške, od Carinskog terminala do prigradskog naselja Brestovčina duge dva kilometra još nije počela, iako je za ove poslove deo novca obezbeđen iz budžeta BiH pre gotovo deceniju.

Druga etapa zajedno sa trećom od Brestovčine do Čatrnje ukupne dužine 6 kilometara čini celinu, delimično je urađena.

Ipak, konačan završetak te upotreba kompletne obilaznice krajnje je neizvesna u skorije vreme.

Novac dobijen od Saveta ministra BiH od 3.850.000 KM, naglašavaju u opštinskoj upravi, utrošen je za deonicu koja nije bila u prioritetu.

– Ovaj novac planiran je za izgradnju deonice od carinskog terminala do Brestovčine. U tom slučaju imali bismo deonicu u funkciji i tada bi došlo do bitnog rasterećenja grada koji je u svakodnevnoj blokadi teretnih vozila. Ovako, novac je potrošen a naročite koristi od toga nema – smatra Zoran Adžić, načelnik Gradiške komentarišući izveštaje i programe izgradnje infrastrukture.

– Prethodna vlast je, neshavtljivo, protivno svakoj logici, odlučila da promeni utvrđen plan i započne izgradnju obilaznice iz drugog pravca, iz Čatrnje. Stigli su do njiva u Lipovači i tu je sve stalo – rekao je Adžić.

On je, takođe, lokalnu skupštinu obavestio da je od odobrene sume za obilaznicu približno 500.000 KM nenamenski potrošeno, što je uzrokovalo neizmirenje obaveza prema izvođaču radova, preduzeću „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada.

– Ove obaveze sveli smo na 160.000 KM, što je za nas dodatni problem zato što moramo iznalaziti dodatne izvore fiansiranja da bismo rešili dugove. Ipak, najveći problem je u nedovršenom poslu, deonici koja ne vodi nigde, završava u njivama i nije tehnički dovršena – naglasio je Adžić.

Za dovršetak kompletne obilaznice neophodno je 10.000.000 KM. Najveće deo tih troškova čine nadvožnjak u Čatrnji, proširenje deonice magistralnog puta kojim će obilaznica biti spojena na autoput i izgradnja kružnog toka u Brestovčini.

– O dodatnim parama pregovaramo i sa Ministrarstvom za transport i komunikacije BiH koji će nam, posle konsultacija sa evropskim finansijerima u Briselu dati odgovor na zahtev za sredstva – kaže Adžić.

U opozicionim partijama, SDS i PDP koje su činile okosnicu prethodne vlasti u Gradiški, smatraju da njihovi naslednici u Skupštini opštine pokušavaju predimenzionirati problem i stvoriti pogrešnu sliku u javnosti o njihovoj ulozi na izgradnji obilaznice.

– Obilaznica je neophodna i to u celoj dužini i potpunoj funkciji. Načelnik se godinu ismejavao našim inicijativama i poslovima ali je vlast SNSD shvatila da obilaznicu treba završiti pre završetka carinskog terminala u Čatrnji i na tome profitirati – smatra Mirko Samardžija, predsednik OO SDS i odborniik u SO Gradiška.

Ambiciozni projekti

U Gradiški su za ovu godinu najavili nekoliko kapitalnih projekata i to uvođenje led rasvete kojom bi mesečni troškovi od 50.000 KM za struju bili prepolovljeni. Za zamenu sadašnjih sejalica neophodno je 1.800.000 KM.

Najavljena je i zamena pumpi te druge tehničke inovacije crpne stanice u cilju sprečavanja poplava u podrumima.

Planirana je rekonstrukcija kanalizacione mreže u užoj gradskoj zoni. U 2018. godini prioritet ima i izgradnja centralnog trga te izmeštanje zgrade Osnovnog suda sa sadašnje lokacije.

Blic