Naslovna Info Gastabajteri uhvaćeni u 10.000 saobraćajnih prekršaja, naplaćene 833 kazne

Gastabajteri uhvaćeni u 10.000 saobraćajnih prekršaja, naplaćene 833 kazne

BANJALUKA – Za šest meseci ove godine strani vozači na području Republike Srpske počinili su oko 10.000 saobraćajnih prekršaja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su da su ove godine do kraja juna stacioniranim i mobilnim radarskim sistemom evidentirali skoro 45.000 saobraćajnih prekršaja, a od toga su 9.806 počinili vozači sa vozilama inostranih registarskih oznaka.

Problem predstavlja što policajci ne mogu stranim vozačima izdati kazne i u prethodnom periodu one su skoro uvek propadale.

– Policijski službenici su putem aplikacije „Stars“ na terenu proverili 1.495 automobila sa stranim tablicama i vozačima su izdata 833 prekršajna naloga – pojasnila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović.

Mirna Miljanović

Foto: Dejan Božić / RAS SrbijaMirna Miljanović

Ona je dodala da od ukupnog broja prekršaja, koji su sankcionisani po osnovu provera kroz aplikaciju, za 62 prekršaja pored novčane kazne izrečene su i mere zabrane upravljanja vozilom.

Predsednik udruženja za bezbednost i unapređenje saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da samo podatak da je radar uslikao oko 10.000 stranih vozača dovoljno govori o njihovoj vožnji.

– Nažalost, policija tim vozačima ne može izdati kaznu, jer im se ne može poslati u zemlju gde žive. Trebalo bi potpisati neke sporazume sa zemljama iz inostranstva, bar sa onim iz okruženja, kako bi se kaznili ti bahati vozači. Po tom sporazumu, trebalo bi se dogovoriti da mi imamo mogućnost da saobraćajnu kaznu pošaljemo u njihovu zemlju i obrnuto – ističe Jaćimović.

Prema njegovim rečima, pešaci su im se žalili da na zapadnom tranzitu u Banjaluci vozila sa stranim tablicama voze velikim brzinama i pored radara i tako im ugrožavaju bezbednost.

U prošloj godini 1.729 vozila iz drugih zemalja učestvovalo je u saobraćajnim nesrećama u RS.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Jedan od pešaka je ispričao da je prošle sedmice dok je prelazio put na pešačkom prelazu na Banjalučkom polju jedva spasao živu glavu.

– Iako je bilo zeleno za pešake, iz suprotnog smera naišao je BMW sa slovenačkim registarskim oznakama koji je prošao kroz crveno i brzinom od preko 100 kilometara na čas prošao na pola metra od mene – ispričao je naš sagovornik.

Banjalučanin Siniša Marković tvrdi da je vožnja gastabajtera veoma bahata i rizična, obzirom da malo ko od njih poštuje bilo kakav saobraćajni propis.

– Tamo su manji od makovog zrna, a ovde kada dođu divljaju gde stignu. Pre neki dan vozač iz Austrije na putu u Omarskoj preticao me je na punoj liniji pri brzini koja je dosta veća od dozvoljene. Pre toga svojim autom „lepio“ se za moj branik u nadi da ću ja ubrzati, a kada nas je preticao mahao je rukama prema meni negodujući – istakao je Marković.

Priča ostalih vozača i pešaka iz Republike Srpske je identična kada su u pitanju bahati vozači iz inostranstva, no MUP Republike Srpske je, kako stvari stoje bahatima, stao u kraj.

Aplikacija

Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS razvilaje aplikaciju „Stars“ pomoću koje se mogu kazniti vozači sa inostranim registracijama, a koji su počinili prekršaje.

– Ova aplikacija se koristi od početka 2014. godine i pomoću nje se mogu kontrolisati vozila sa stranim tablicama. Ako se utvrdi da je tim vozilom počinjen saobraćajni prekršaj izdaje se nalog koji vozač mora odmah platiti – rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

BLIC