Naslovna Specijal FRANCUSKO VEČE U GRADIŠKI: Specijaliteti, poslastice, vino, poezija, muzika i slike

FRANCUSKO VEČE U GRADIŠKI: Specijaliteti, poslastice, vino, poezija, muzika i slike

GRADIŠKA – Jedinstveno veče u Gradiški, priređeno u restoranu „Karpediem“ na savskoj obali, približilo je francusku kuhinju, kulturu, umjetnost i jezik gostima ovog ugostiteljskog objekta. Oni su, okruženi slikama Branka Jungića iz Banjaluke, većim dijelom nastalih u Francuskoj, degustirali specijalitete francuske kuhinje.

– Francuzi su veoma izbirljivi, oni veoma mnogo pažnje posvećuju hrani. Za njih je trpeza kult i zato sam se, pored ostalog, opredijelio za specijalitete sa tartufima, skupocenom i retkom vrstom gljiva – kazao je kuvar Vladan Šurlan koji je veštinu svoga zanata usavršio u Francuskoj.

Vladan Šurlan

– Pašteta od pileće jetre na pilećoj terini u umaku od plavog sira i bijelog tartufa. Takođe smo priredili juneći file pripreman 36 sati,  završen na maslacu, posluzen na zapečenoj palenti punjenoj kremom od karfiola. Sve je preliveno demiglas sosom obogaćenim crnim venom. – pojasnio je Šurlan. Tartufe je za ovu priliku obezbijedio Milenko Lazić iz Bijeljine.

Služena su francuska vina a poslastice na „Francuskoj večeri“ u Gradiški priredio je Robert Hromalić, jedan od najuglednijih slastičara iz Zagreba koji je zanat izučio u Francuskoj.

– Ovo je za mene važan događaj i jedinstven doživljaj. Moja slastica je na bazi lješnika kojeg Francuzi mnogo koriste – kazao je Hromalić za „Srpskainfo“.

Robert Hromalić

Akademski slikar iz Banjaluke Branko Jungić, koji je priredio izložbu slika nastalih u Francuskoj smatra da su slikarski pravci iz ove zemlje na njega veoma uticali.– Moje opredjeljenje je apstrakcija koja zahtijeva da se slika dugo proučava,  svaki put ona će punditi novu poruku i potpuniji zaključak – kazao je Jungić.

Poeziju francuskih pjesnika, uz pratnju banjalučkog muzičara Cakija, govorio je glumac „Grad pozorišta“ Draško Vidović a goste je, pored domaćina, Tanje i Vladana Šurlana, na francuskom pozdravio hirurg Aleksa Sredić, naravno na francuskom jeziku.

– Meni je Francuska, u kojoj sam bio na specijalizaciji hirurgije i gdje imam mnogo prijatelja, veoma draga zemlja – kazao je Sredić.

Poruka francuske ambasade

Među gostima, uz kuckanje čašama vina, čula i po neka riječ francuskog jezika. Domaćini i učesnici ove nesvakidašnje večeri posebno su obradovani porukom francuske ambasade u Sarajevu koju su javno pročitali. – Hvala vam na pozivu, obradovani smo zbog vaše inicijative i programa. Ovom prilikom nismo u mogućnosti doći ali sljedećeg puta ćeto to sigurno učiniti. Od sada ste uvršteni u naš program promocije francuske kuhinje, kulture i umjetnosti u BiH – napisano je, pored ostalog, u poruci francuske ambasade u BiH.