Naslovna Info Gradiška Fotografija stara ŠEST DECENIJA: Od saobraćajne sekcije do načelnika policijske stanice

Fotografija stara ŠEST DECENIJA: Od saobraćajne sekcije do načelnika policijske stanice

GRADIŠKA – Kolekcionar starih fotografija i ljubitelj ove umjetnosti, Brane Rađen iz Gradiške, koji i sada bilježi značajne trenutke i dođagaje grada na Savi, sačuvao je u svom albumu, pored ostalog, i fotografiju snimljenu prije šest decenija.

Osim ličnih, porodičnih uspomena, ova fotografija je svjedok društvene uloge policije odnosno milicije, u Gradiški.

– Djeca, prvenstveno učenici osnovnih škola, članovi saobraćajne sekcije imali su priliku da se pobliže upoznaju s ulogom i zadacima tadašnje milicije. U uniformama, đaci su zajedno s milicijom bili u zajedničkim patrolama. To je za djecu bilo uzvišeno, važno, budilo maštu i želju da se i oni školuju za istu službu – ispričao je za Srpskainfo Brane Rađen.

Njegov otac Dušan, u to vrijeme ugledan policajac, često je bio član patrole zajedno s djecom, malim školarcima i saobraćajcima.

– Na ovoj fotografiji je, uz još dva dječaka, krajnje desno je Živko Živković, koji se poslije opredijelio za milicijsku školu, a nekoliko godina, prije penzionisanja, obavljao dužnost načelnika Policijske stanice u Gradiški. Očigledno je da su se njegovi dječački i đački snovi ostvarili, a o tome najbolje govori ova fotografija snimljena 1960. godine, blizu savskog mosta u Gradiški – pojasnio nam je Rađen.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.