Naslovna Foto dana Foto dana: Horizontalna signalizacija

Foto dana: Horizontalna signalizacija

Neizostavni dio svakog puta je horizontalna i vertikalna signalizacija. Svaka od njih ima svoju važnu i nezamjenjivu ulogu za učesnike u saobraćaju.

Kada je riječ o horizontalnoj signalizaciji, poseban akcenat su pune linije, isprekidane linije, razdjelne, središnje kao i zaustavne linije.

Ostale oznake takođe su veoma bitne – strelice, natpisi, polja za usmjeravanje, parking mjesta, oznaka za posebne namjene… (parking mjesta za invalide)….Sve što je potrebno vozaču da bi tokom vožnje bio informisan…

A prvi elementi horizontalne signalizacije primjenjuju se još 1900. godine na jednom putu u državi Mičigen u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se trideset godina kasnije javila ideja o primjeni svetloodbojnih elemenata koje se dodaju u osnovnu masu boje, čime se dobila vidljivija i kvalitetnija horizontalna signalizacija noću.

Upotreba horizontalne signalizacije bila je ograničena nerazvijenom tehnologijom boja, ali se poslije Drugog svjetskog rata to promenilo, jer počinje njena masovnija upotreba.

Osim materijala, vremenom se razvijao i dizajn, kao i standard i normativi.