Naslovna Info Gradiška Formirano Udruženje uzgajivača ovaca i koza u Gradiški: Od sada dostupniji projekti...

Formirano Udruženje uzgajivača ovaca i koza u Gradiški: Od sada dostupniji projekti za nabavku mehanizacije

GRADIŠKA – Na inicijativu gradskog Odjeljenja za poljoprivredu u Gradiški je formirano Udruženje uzgajivača ovaca i koza.

Goran Mirjanić, načelnik ovog Odjeljenja rekao je za Srpskainfo da na gradiškom području ima oko 8 000 ovaca i tridesetak većih uzgajivača.

– Ovim vidom udruživanja dostupniji su domaći i inostrani projekti na osnaživanju ove djelatnosti, posebno poboljnom nabavkom mehanizacije – kaze Mirjanić.

Iskustva Mihaele Ždral iz Karajzovaca su dobra a od udruženja očekuje bitnu pomoć.

– Tri godine se bavim uzgojem ovaca. Imam više od stotinu ovih životinja. Angažovana je cijela moja porodica, suprug i trojica sinova. Plasman je solidan i zato planiramo da se uzgojem ovaca dugoročno bavimo – rekla nam je Mihaela Ždral.

Milan Ćiric iz Gornjih Podgradaca ima 90 ovaca a ovom djelatnošću bavi se dvadesetak godina.

– Od udruženja očekujem pomoć i podršku. Odlučio sam da ostanem na imanju i da se bavim stočarstvom, mada su mnogi moji vršnjaci i komšije otišli u inostranstvo. Kod nas ima uslova za ovu djelatnost a kako će biti u budućnosti, nezahvalno je prognozirati – smatra Ćiric.

U gradskoj upravi Gradiška posebno su zainteresovani za jačanje sektora kozarstva, naglašava Goran Mirjanić, zato što postoje dobri uslovi ali je ova djelatnost skromna.

On je rekao da u gradiškom kraju postoji samo jedan veći uzgajivač koza.

Izvor: Srpska info / Milan Pilipović