Naslovna Info Gradiška FOLKLORNA DRUŠTVA IZ GRADIŠKE U KOLU ZA GINISA

FOLKLORNA DRUŠTVA IZ GRADIŠKE U KOLU ZA GINISA

Novi Sad – Ritmovi kola odjekivali su juče Novim Sadom, a u jednom ritmu na putu ka Ginisovoj knjizi rekorda igralo je 12.000 folkloraša.

U najduže kolo ikad viđeno upleli su se igrači iz 350 kulturno-umjetničkih društava pristiglih iz čak 11 zemalja, a ispisivanju istorije doprinos su dali i igrači iz pet kulturno umjetničkih društava sa poručja opštine Gradiška.

Manifestaciju “Veliko kolo za Ginisa” organizovalo je novosadsko Folklorno udruženje “Veliko kolo”, a u kolu dužem od šest kilometara, koje se protezalo bulevarima i ulicama novosadskog Novog naselja, našli su se članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić”, KUD “Petar Kočić” iz Nove Topole, KUD “Mirkovo Kolo” iz Vrbaške, KUD “Potkozarje” iz Mašića i KUD “Kolovit”.

Zadovoljstvo nije skrivao ni predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Lepa Radić” Davor Simišić, čijih je 45 članova bilo u kolu za Ginisa.

– Bilo je zaista nevjerovatno. Oko 12.000 učesnika u nošnjama sinhronizovano je igralo tri kola. Nastupom nam je ukazana velika čast – istakao je Simišić.

Predsjednica Kulturno – umjetničkog društva “Petar Kočić” iz Nove Topole Gordana Marjanović Milaković kaže da je njihovih 40 članova učestvovalo i da su izuzetno ponosni što su bili karika grandioznog kola za Ginisa.

petar kovic nova topola

Folkloraši su igrali “Veliko bačko kolo”, “Užičko kolo” i “Katanku”. Kako bi sve bilo uvježbano do najsitnijih detalja, svim učesnicima su mnogo ranije podijeljeni snimci sa melodijom i koracima.

Publika je, osim svjedočenja i podrške folklorašima iz najdužeg kola, uživala u koncertima na kojima se predstavilo 290 kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i zemalja regiona.