Naslovna Info Gradiška Feridovo životinjsko carstvo začinjeno lovačkim pričama (FOTO/VIDEO)

Feridovo životinjsko carstvo začinjeno lovačkim pričama (FOTO/VIDEO)

GRADIŠKA – Ferid Čatak iz Dubrava, svjetski šampion sa jatom golubova  ‘Birmingem roler’, vlasnik je i nekoliko titula prvaka Evrope, Danske i BiH.

Na prostranom veoma uređenom ranču u Dubravama na sve strane životinje. Pravo životinjsko carstvo. Golubovi, grlice fazani, paunovi, patke ukrasne koke i ćurke zagospodarili su svakim metrom uredno pokošenog dvorišta. Tu su i lovački psi, sa rodovnikom.

-Osim birmingera imam i indijske lepezanere, koji imaju širok rep, gaće i krunu.Rijetka su rasa. Tu su i arapski smejači, koji kad guču kao da se čovjek smije.Tu je i nekoliko vrsta ukrasnih kokošiju i ćurki, paunovi, nubijske pitome grlice, koje slijeću čovjeku na rame. Svake godine jedan par izleže mlade u saksiji za cvijeće, evo i sada. Imam i skupocijene patke mandarinke i karolinke, fazane i druge ptice – nabraja Ferid.

U prostranim kavezima Ferid uzgaja rasne lovačke pse. Uzgajivačnicu je nazvao ‘Biser Dubrava’, poznata je i priznata u svijetu. U jednom leglu je  osmero mladih, kučići još nisu ni progledali.  

-Ženku sam pario sa vrhunskim mužjakom iz Cazina, izuzetnim svinjarem, uz čiju je pomoć odstrijeljeno preko 500 divljih svinja. Ovo je vrhunsko leglo sa izuzetnim genetskim materijalom – kaže Čatak, koji je i lovac oštrog oka i brze ruke. Od svih lovaca u Dubravama i šire ustrijelio je najviše šakala i lisica, a nedavno je odstrijelio najneobičnijeg srnndaća.

-Moja grupa je lani odstrijelila devet šakala, a pet je moj plijen. Od 26 lisica ja sam odstijelio više od pola. Odstrijelio sam i neobičnog srndaća,koji je proglašen ubicom.Rogovi su mu poput šiljaka i prilikom borbi je ubijao sve mužjake i  oplođavao je većinu ženki. Pratio sam ga i ubio – priznaje Ferid.

Ponedjeljkom i četvrtkom Ferid Čatak se u Gradišci u omiljenoj kafani sastaje sa omiljenim drugovima lovcima. Riječ je o braći Plotan, čuvenim  gradiškim lovcima. Ferid se uglavnom takmiči sa Rajkom Plotanom u pričanju što maštovitijih priča.

– Nije baš sve istina,  ali  više je istine u mojim lovačkim pričama od onih političkih priča – navodi Ferid Čatak, lovac čiji trofeji krase prostorije matičnog Lovačkog udruženja ‘Prosara’.

Ferid i supruga Selva kažu da su posebno ponosni na petero unuka, potomaka od sina i ćerke.

-Unuci vole prirodu, vole životinje i zbog toga smo srećni. Jer ko voli životinje, voli i ljude. Biće od njih dobri ljudi. Žive u Danskoj, ali u mislima su svakodnevno sa nama – priznaje Ferid Čatak najpoznatiji lovac, golubar i uzgajivač lovačkih pasa u cijeloj BiH.

Pratite nas na youtube kanalu Moja Gradiška TV!

Foto galerija: