Naslovna Info Farsa u Skupštini opštine Gradiška: Sudovi kroje većinu!

Farsa u Skupštini opštine Gradiška: Sudovi kroje većinu!

GRADIŠKA – U Skupštini opštine Gradiška od 23. februara ove godine većinu ne određuju odbornici, već sudovi!

Naime, načelnik Zoran Latinović iz SDS-a tada je ostao bez podrške odbornika i bez skupštinske većine, a dotadašnji predsjednik SO Gradiška Radislav Dončić iz PDP-a i novoizabrani Uroš Grahovac iz SNSD-a započeli su međusobno tužakanje u ratu za fotelju prvog gradiškog parlamentarca. Poslije gotovo osam mjeseci nadgornjavanja, pred Osnovnim sudom u Gradišci, a potom i Okružnim sudom u Banjaluci, sve je završilo na Vrhovnom sudu RS koji je presudio u Dončićevu korist, nakon čega su tu odluku potvrdili i pomenuti nižestepeni sudovi i promijenili svoj raniji stav koji je bio u korist Uroša Grahovca.

Presvlačenje dresova

Poslije lokalnih izbora 2012. godine, ništa nije ukazivalo na to da će SO Gradiška zadesiti bilo kakvi potresi. Skupštinsku većinu tada su formirale sve parlamentarne stranke osim SNSD-a. Načelnik Zoran Latinović na početku mandata imao je podršku čak 21 odbornika i to sedam iz SDS-a, pet iz PDP-a, tri iz koalicije “Napredna Srpska” – SRS RS, po dva odbornika iz Socijalističke partije i Narodne stranke “Radom za boljitak”, te jednog odbornika iz DNS-a i jednog iz reda nacionalnih manjina, a u opoziciji je ostalo deset odbornika SNSD-a.

Latinović: Lični interesi pojedinaca!

Načelnik Gradiške, Zoran Latinović, kaže da se iza prelaska odbornika u druge stranke kriju isključivo lični interesi pojedinaca. Latinović ističe da je to i posljedica loše zakonske regulative, zbog čega je neophodna izmjena Izbornog zakona BiH.

– Ono što se dešava u Gradišci dešava se i u drugim opštinama RS. Ono što smo mogli vidjeti u Narodnoj skupštini RS u vezi s kupovinom poslanika preslikalo se, nažalost, i na lokalne zajednice – kaže Latinović.

Ipak, tumbanje je počelo već u novembru 2013. godine, kada je Opštinski odbor PDP-a iz članstva isključio trojicu svojih odbornika, Dušana Kočića, Predraga Ljubičića i Marinka Šljivara. Kočić i Ljubičić su se priklonili SDS-u, dok je Šljivar prešao u DNS, ali to presvlačenje dresova nije izazvalo turbulencije, jer su njih trojica ostali dio skupštinske većine. Tektonski poremećaji u gradiškom parlamentu započeli su krajem prošle godine kada je skupštinska većina smijenila dotadašnjeg direktora Doma zdravlja u ovom gradu i funkcionera SDS-a Tihomira Mihajlovića.

Poslije mjesec i po, tačnije 23. februara ove godine, u SO Gradiška formirana je nova skupštinska većina. Pored deset odbornika SNSD-a, novoj većini priključila su se četiri dotadašnja odbornika SDS-a i to Slavko Mekinjić i Mirjana Dakić, te bivši PDP-ovci Dušan Kočić i Predrag Ljubičić, koji su, kao što je navedeno, u novembru 2013. godine isključeni iz te stranke, pa su pristupili SDS-u. Stranu su promijenili i dva odbornika DNS-a, koja su do tada podržavala načelnika opštine, isto kao i odbornik NS “Radom za boljitak” Ljubo Subotić.

Nema sjednica

Pomenuta četvorica odbornika SDS-a poslije pristupanja novoj skupštinskoj većini predvođenoj SNSD-om, pristupili su i novoformiranoj političkoj partiji Izvorni SDS, koju po Gradišci posprdno nazivaju ISIL, u kojoj glavnu riječ vodi dugogodišnji funkcioner SDS-a Slavko Dunjić, koga bivše stranačke kolege označavaju kao najodgovornijeg za haos u gradiškom parlamentu.

Slavko Dunjić odbacuje bilo kakve optužbe na svoj račun i kaže da situacija u Gradišci treba da bude riješena u duhu parlamentarizma.

– Savez za promjene u Gradišci je uspio da napravi da je 14 odbornika više od 17 odbornika. Oni uporno stavljaju procedure ispred suštine, a suština je da postoji nova parlamentarna većina. Pored toga, oni su patentirali da opština može da funkcioniše bez parlamenta, jer sjednica SO nije održana gotovo osam mjeseci – kaže Dunjić.

Izvor: PressRS.ba