Naslovna Info Gradiška “Farmland”: Radnici pod vedrim nebom čekaju plate (Video)

“Farmland”: Radnici pod vedrim nebom čekaju plate (Video)

Radnici “Farmlanda” danas s posla neće otići kući. Prenoćiće, tvrde, ispred kapije preduzeća, dočekati upravu i zahtjevati ono što su zaradili. Mjesecima im, kažu, na račune nije legla nijedna marka.

Neki, nisu primili dvije, a neki, tvrde, čak deset mjesečnih zarada. Nisu smjeli da govore pred kamerama jer se plaše otkaza. Velinka Račić već neko vrijeme ne radi u “Farmlandu”. Došla je, kaže, da podrži bivše kolege, ali i da traži ono što joj preduzeće duguje.

“Sad sam razgovarala sa direktorom, zašto meni kasni plata. Zašto? On kaže da je nemoguće i gleda u moju facu i smije se. Evo radnika svih koji su vidjeli. Meni su električari došli da isključe struju, a ja imam zarađenih plata”, rekla je Velinka Račić, bivša radnica “Farmlanda”.

Niko iz uprave “Farmlanda” nije htio pred kamere. Većiniski vlasnik, Dragan Vasiljević nije odgovarao na naše pozive. Direktor Mladenko Topalović kaže da će zaposleni u toku dana dobiti jednu platu, i da novca za više nemaju. Ipak, radnicima to nije dovoljno. U znak protesta, izašli su na ulicu, a u susret im je došla i policija.

Radnici “Farmlanda” blokirali su ulice. Neće se, kažu, vratiti na radna mjesta, dok im ne budu isplaćene sve plate.

Svakodnevno, kažu radnici, ugine nekoliko krava, jer hrane nema dovoljno. Uprava preduzeća ih je, tvrde, molila da ne zovu medije uz objašnjenje da će svi računi biti blokirani. Njima je, poručuju, svejedno. Na računima para za njih svakako nema.

“Plaši te, s jednim čovjekom te uvijek plaše. Nagovore portire da nas prate u stopu. U stopu te prati. Ne smiješ kravu udariti, ne smiješ na kravu zagalamiti. Eto, u stopu te prate”, rekla je Velinka Račić.

Radnici “Farmlanda” obećavaju – i sutra nastavljaju štrajk. Svaki dan će tražiti sve što su zaradili. O kravama, kažu, neka se brinu oni čiji računi nisu prazni.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!