Naslovna Info Fajront u dva

Fajront u dva

BANjALUKA – Noćni provod u Republici Srpskoj može da počne jer je Republički štab za vanredne situacije klubovima dozvolio rad do dva časa uz poštovanje epidemioloških mjera.

Na jučerašnjoj sjednici Štaba ocijenjeno je da je epidemiološka situacija u Srpskoj stabilna pa je noćnim klubovima dozvoljeno radno vrijeme od šest do dva časa sve do 29. jula, do kada ostaju na snazi ostale epidemiološke mjere. Oni su do donošenja ove odluke radili do ponoći.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o potrebi obezbjeđivanja dodatnih količina vakcina za sprovođenje procesa vakcinacije protiv virusa korona.

– Sredstva za nabavku dodatnih količina vakcina u iznosu od 8,49 miliona maraka sa uračunatim PDV-om biće obezbijeđena iz Kompenzacionog fonda RS – saopšteno je nakon sjednice Štaba.

Vijest o dužem radnom vremenu obradovala je ugostitelje klubova, koji su pretrpjeli velike štete usljed pandemije virusa korona.

Vlasnik noćnog kluba “Ex Monte Carlo” iz Dervente Žarko Tominčić rekao je za “Glas Srpske” da će duže radno vrijeme značiti mnogo svima.

– Ljeto je, velike vrućine i ljudi kasnije izlaze u grad. Svi smo željni normalnijeg života i dobro će nam doći ovaj produžetak radnog vremena. Vodili smo računa i ranije o epidemiološkim mjerama, nastavićemo ih poštovati i ubuduće – poručio je Tominčić.

Član Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je da dosta turista dolazi u Banjaluku i da je prvo pitanje gdje mogu u noćni provod.

– Nadam se da ćemo nastaviti normalno da radimo i da će duže radno vrijeme ostati i za novogodišnje praznike. Sve ovo doprinijeće oporavku ugostiteljstva i turizma – rekao je Tatić i istakao da je najveći problem sada naći konobare kojih nema ni za lijek.

Podršku vlasnicima banjalučkih noćnih klubova koji su zatražili da radno vrijeme bude produženo do tri časa pružio je i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić.

On je nakon sastanka sa predstavnicima banjalučkih noćnih klubova rekao da je uzeta u obzir činjenica da je smanjen broj oboljelih i inficiranih virusom korona, a istovremeno i potreba vlasnika noćnih klubova da otvore svoje objekte i omoguće normalan rad zaposlenima, kao i ekonomski razvoj Banjaluke.

– Zajednički cilj je zdravlje ljudi, te ekonomski razvoj grada i Republike – rekao je Đajić.

Predstavnik vlasnika noćnih klubova u Banjaluci Nemanja Jerković zahvalio je Đajiću za podršku, te istakao da će se u ovim objektima i dalje pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Naveo je da u Banjaluci ima 12 noćnih klubova, te da je u svakom klubu zaposleno od 15 do 20 ljudi.

Izvor: Glas Srpske