Naslovna Info Gradiška Evropski standardi donose više novca: Bolji finansijski uslovi za kapitalne projekte u...

Evropski standardi donose više novca: Bolji finansijski uslovi za kapitalne projekte u Gradiški

GRADIŠKA – Opština Gradiška, tokom prošle godine umanjila je kratkoročne obaveze za 3.000.000 KM.

Osim toga ova lokalna uprava je refinansirala 11.700.000 KM obaveza obezbedivši povoljniju kamatu i produžetak roka otplate na 12 godina.

 Time su stvoreni povoljniji finansijski uslovi ove lokalne uprave koja ima velike poslovne ambicije tokom 2.018. godine, izjavio je Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

Smanjenje obaveza iz ranijeg perioda te promena uslova dugoročnih zaduženja uz povoljniju kamatu omogućili su zajam od 6.000.000 KM. Ovaj novac, navode u lokalnoj upravi biće utrošena za kapitalne investicije koje se dugo zagovaraju ali je njihova realizacija bila upitna zbog nedostatka para.

Adžić je istakao da će 2.500.000 KM biti utrošeno za završetak gradske sportske dvorane, a još toliko za infrastrukturu u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

– Milion maraka namenjeno je za rekonstrukciju vodotornja i poboljšanje vodosnabdevanja. To, pored ostalog, podrazumeva proširenje vodovodne mreže u prigradskim naseljima. Primarno je za nas naselje u blizini bunara u Žeravici, sa kojih se grad snabdeva vodom, kako bi eliminisali prodiranje fekalija i zagađene vode u podzemlje – naglasio je Adžić. U Opštini podsećaju na nekoliko važnih poslova u oblasti infrastrukture koji su urađeni u 2017. godini. Osim više puta naglašavanih seoskih puteva asfaltiranih sredstvima dobijenih od resornog ministarstva po osnovu eksploatacije drveta, ističu još nekoliko poslova. Izgrađena je ulica u MZ Kruškik, uređena Ulica Đakona Avakuma u centru grada. Takođe je postavljena LED rasveta u MZ Kozinci te rasveta na savskom keju u dužini od 1.500 metara. Jedan od značajnih projekata u opštini je i MEG projekatUNDP-a, koji se odnosi na zaštitu životne sredine i ekonomsko osnaživanje komunalnog preduzeća „Vodovod”.

– Napravili smo veliki pomak, što nije prošlo nezapaženo ni od strane   UNDP koji je pohvalio naše inicijative. Konstatovano je da smo svrstani, među lokalne zajednice u BiH koje su najviše napredovale u realizaciji MEG projekta. To će nam omogućiti da u 2018. godini dobijemo 480.000 KM grantovskih sredstava za investiranje u vodovodnu i kanalizacionu mrežu – kažu u opštini Gradiška.

Podsećamo, cena priključka na gradsku vodovodnu mrežu za domaćinstva od decembra prošle godine snižena je na 710 KM, a na kanalizacionu mrežu na 430 KM. Priključak na vodovodnu mrežu prethodno je iznosio od 2.500 KM do 3.500 KM, zavisno od udaljenosti i područja a priključak na kanalizacionu mrežu iznosio je 1.135 maraka. Administrativne takse, na šta su građani imali mnogo primedbi, takođe su umanjene do 40 odsto.

Sandro Zeničanin, direktor KP „Vodovod” smatra da su evropski i svetski standardi od ključne važnosti za unapređenje komunalnih delatnosti, te da pružaju mogućnost intenzivnijih poslova u oblasti vodosnabdevanja i proširenju kanlizacione mreže.

Sandro Zeničanin

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija Sandro Zeničanin

– To su ključni uslovi za normalan život stanovništva i eliminisanje mogućnosti zagađenja koje nam višestruko preti, posebno zbog fekalija i nedostatka pitke vode poslednjih godina – istakao je Zeničanin.

Gradiška je ispunila uslove za sertifikaciju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, prema zahtjevima “BFC SEE” standarda. Obnovljen je i ISO standard 9000. te su stvoreni uslovi za usvajanje standarda ISO 9001.

Uspeh Laktaša

Opština Laktaši je ispunila uslove za sertifikaciju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, prema zahtevima „BFC SEE” standarda sa ostvarenih 92,5 od maksimalnih 100 poena.

Ovim su Laktaši stekli naziv „Povoljno poslovno okruženje“ i pravo korištenja i isticanja zaštitnog znaka sertifikacije u skladu sa knjigom standarda. Načelnik opštine Ranko Karapetrović ističe da će ova postignuća dovesti do povećanja kvaliteta života građana.

Blic